×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η Γερμανία μάς χρωστά ακόμη τις αποζημιώσεις

07 Μαρτίου 2014 12:12

Ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο, θέτοντας ευθέως θέμα πολεμικών επανορθώσεων, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοαχίμ Γκάουκ, ο οποίος βρίσκεται για τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, προκειμένου, όπως ο ίδιος τόνισε, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και να δώσει ώθηση στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και στην προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο χθες το βράδυ, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα «ποτέ δεν παραιτήθηκε των διεκδικήσεών της για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου», ενώ χαρακτήρισε ακατανόητη την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει τα θέματα αυτά.

«Ζήτημα ηθικής»

«Δεν πρόκειται μόνο για μια εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής», δήλωσε ο κ. Παπούλιας, τονίζοντας συγχρόνως ότι είναι «οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί άνευ συζήτησης επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλιστα επέκρινε τη στάση της Γερμανίας που αρνείται τη «διαπραγμάτευση, τη διεθνή διαιτησία και τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση των διαφορών».

Ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος βάσει και του συντάγματος της χώρας του έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν δύναται να διαφοροποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας όμως ότι «η ενοχή δεν νοείται μόνο υπό την ποινική της διάσταση, αλλά υπάρχει ηθικής τάξης ενοχή» και δήλωσε ότι αισθάνεται την υποχρέωση να στηρίξει όλες τις ενέργειες οι οποίες αποδέχονται και δεν αποποιούνται, αλλά αναγνωρίζουν αυτή την ενοχή».

«Στο πλευρό σας»

Ο Γερμανός πρόεδρος εξέφρασε τον σεβασμό του για τις θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα είναι στο πλευρό όλων εκείνων που συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Παπούλιας είχε καταφερθεί εναντίον των πολιτικών λιτότητας, επισημαίνοντας όμως ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής και λειτουργίας της Ευρωζώνης, ώστε να αποκατασταθεί μια δίκαιη και ισορροπημένη σχέση Βορρά - Νότου.

Το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε στον Γερμανό πρόεδρο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, στη συνάντησή τους στην οποία κυριάρχησαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, σε επίσημο γεύμα με θέα την Ακρόπολη, τίμησε τον Γερμανό πρόεδρο με το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, κάνοντας ειδική μνεία στους στενούς φιλικούς δεσμούς των δύο λαών.

Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου ολοκληρώνεται σήμερα με την επίσκεψη των κ. Παπούλια και Γκάουκ στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων για να τιμηθεί η θυσία των κατοίκων του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα.

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ

Στο επίκεντρο Μνημόνιο και λιτότητα

Το θέμα του Μνημονίου, των «αναποτελεσματικών και βάρβαρων μέτρων λιτότητας» και το θέμα των επανορθώσεων έθεσε στον Γερμανό πρόεδρο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μανώλης Γλέζος.

Ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον κ. Γκάουκ την εικόνα της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και τις ευθύνες που έχει η ίδια η Γερμανία για την κατάσταση αυτήν, ενώ επεσήμανε ότι είναι παράδοξο να αρνείται η Γερμανία μια λύση για την Ελλάδα αντίστοιχη με αυτήν που ευεργέτησε την ίδια τη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Διάσκεψη του Λονδίνου.

Σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την αναγνώριση εκ μέρους του Γ. Γκάουκ της «ηθικής διάστασης» του χρέους, επισημαίνοντας όμως ότι απαιτείται και υλική αποκατάσταση του ιστορικού και ανεκπλήρωτου χρέους.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos