×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πίεση από το Eurogroup να κλείσει η συμφωνία

11 Μαρτίου 2014 11:54

Προθεσμία πέντε ημερών έδωσε στην Αθήνα τo χθεσινό Eurogroup για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ «λίγο περισσότερο αισιόδοξος ότι θα τελειώσει η αξιολόγηση στο τέλος της εβδομάδας» δήλωσε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

Επίσης, τα αποτελέσματα των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών ετέθησαν στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και σημαντική είναι η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ ότι το ζήτημα των στρες τεστ είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ίδιος χαιρέτισε επίσης την απόφαση δύο ελληνικών τραπεζών «να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από τις αγορές».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ζήτησε χρόνο για όσες τράπεζες τον χρειάζονται προκειμένου να εφαρμόσουν τα επιχειρησιακά σχέδιά τους, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι περιμένει τα κεφάλαια άμεσα. Συγχρόνως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10,1 δισ. τα οποία είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, αλλά το πότε και πόσα θα δοθούν θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση.

Παρ' όλα αυτά η δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας είναι σαφής. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, εμφανώς ενοχλημένος, δήλωσε ότι κυρίως από την Αθήνα πρέπει να γίνει η προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και έτσι η πίεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης πέφτει στους ώμους της ελληνικής πλευράς. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό να τελειώσει η αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα» και ότι «τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης εξακολουθούν να είναι τα ίδια τους τελευταίους μήνες, δηλαδή τα δημοσιονομικά, τα τραπεζικά και τα διαρθρωτικά». Πάντως, σημείωσε πως «υπάρχει αισιοδοξία από τις ομάδες που βρίσκονται στην Αθήνα ότι θα υπάρξει συμφωνία».

Πιο συγκεκριμένα, τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, με πιο σημαντικές τη διάρκεια του φρέσκου γάλατος και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ.

Συγχρόνως, στο τραπέζι βρίσκεται μια σειρά εργασιακών θεμάτων, πέραν της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (μείωση η οποία κατά την τρόικα πρέπει να προέλθει εξ ολοκλήρου από τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αφορά και τις εισφορές των ασφαλισμένων), καθώς τις τελευταίες μέρες άνοιξαν και καινούργια ζητήματα, όπως η κατάργηση του θεσμού της ανταπεργίας. Στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας απεργίας, αν μία ομάδα εργαζομένων δεν θέλει να απεργήσει και συνεχίσει να πηγαίνει στην εργασία της, πληρώνεται. Αυτό ισχύει μόνο σε τρεις χώρες της Ε.Ε. και η τρόικα ζητάει την κατάργησή του, καθώς υποχρεώνει τους εργοδότες να πληρώνουν τους εργαζομένους όταν η επιχείρηση δεν είναι παραγωγική. Αλλο θέμα στο οποίο υπάρχουν πιέσεις από την τρόικα είναι για τον τρόπο που αποφασίζεται μια απεργία, το γνωστό και ως balloting, αλλά και για την κατάργηση των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό ανάλογα με την προϋπηρεσία που διαθέτει ο εργαζόμενος. Το θέμα των ομαδικών απολύσεων φαίνεται να είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη πίεση για την ψήφιση νόμου που να τις επιτρέπει χωρίς υπουργική απόφαση. Συγχρόνως δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων για το 2013 (δεν έχουν εντοπιστεί οι 4.000 εργαζόμενοι των δήμων που θα ενταχθούν στο καθεστώς αυτό), ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα πόσοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα φέτος.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos