×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Συμφωνία για πολιτική σταθερότητα πάση θυσία

07 Απριλίου 2014 09:54

Σε συμφωνία ότι η πολιτική σταθερότητα της χώρας θα πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία και η κυβέρνηση συνεργασίας επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτη την πορεία της,

παρά τις αναταράξεις που δημιουργούν η υπόθεση Μπαλτάκου και η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ λόγω Γ. Παπανδρέου, κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο κ. Ευ. Βενιζέλος στις τρεις συναντήσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα, από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και προχθές.

Κατά τις συναντήσεις κατέστη σαφές πως ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκρούουν κάθε σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αλλά και ότι η κυβέρνηση συνεργασίας, που έχει δρομολογήσει την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, δεν πρόκειται να μεταβληθεί ως προς τους δύο βασικούς της πυλώνες. Με άλλους λόγους, ότι δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα «αλλαγής εν πλω», ούτε του πρωθυπουργού ούτε του κ. Ευ. Βενιζέλου ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ως προς τούτο, έμπειρα στελέχη των δύο κομμάτων σημειώνουν τη σπουδή με την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσιοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας Μπαλτάκου - Κασιδιάρη. Επίσης, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως σε περίπτωση πολιτικής κρίσης μπορεί να προκύψει άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ενώ ανάλογες απόψεις φαίνεται ότι διατυπώνονται εσχάτως ακόμη και σε μικρούς «θυλάκους» των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης.

Δύο σκόπελοι

Οπως προαναφέρθηκε, στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκτιμήθηκε πως η κυβέρνηση έχει να υπερβεί δύο σκοπέλους το επόμενο διάστημα: Πρώτον, τη συστηματική προσπάθεια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ταυτισθεί ο πρωθυπουργός με τον κ. Τ. Μπαλτάκο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τον απέπεμψε άμεσα και πρώτος άνοιξε το μεγάλο μέτωπο της πολιτείας με τη Χρυσή Αυγή. Δεύτερον, το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος, αλλά και η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Οπως προαναφέρθηκε, η απάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι ότι η κυβέρνηση «προχωράει μπροστά». Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο εκτιμήθηκε πως το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την υπόθεση Μπαλτάκου είναι αναστρέψιμο: Πρώτον, διότι η δυναμική των «καταγγελιών» Κασιδιάρη είναι ανύπαρκτη, καθώς υπάρχει πλήθος στοιχείων από τη δικαστική έρευνα για τη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος. Δεύτερον, επειδή εάν για κάτι μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση είναι πως επέδειξε απόλυτη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπισή του.

Τρίτον, διότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια σειρά από θετικά γεγονότα, από την έξοδο της χώρας στις αγορές μέχρι τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα της επιτρέψουν την αλλαγή της ατζέντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνος «κίνδυνος» για την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί και άλλο κεντρικό πολιτικό πρόσωπο που να συμμερίζεται τις απόψεις Μπαλτάκου περί πολιτικής δίωξης της Χρυσής Αυγής.

Σε κάθε περίπτωση, κατά πληροφορίες, ακριβώς προκειμένου να αποκρούσει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιού προσανατολισμού της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να συγκροτήσει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος με σαφή «ευρωπαϊκό» και κεντροδεξιό προσανατολισμό, απόφαση που ήταν προειλημμένη και δεν σχετίζεται με τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ για στελέχη όπως ο κ. Φ. Κρανιδιώτης.

Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αντιλαμβάνονται πως το μεγάλο «στοίχημα» θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου. Η ρήξη που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η διαφοροποίηση του κ. Γ. Παπανδρέου στη ρύθμιση για τις τράπεζες εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχει μεγάλο εκλογικό κόστος για την «Ελιά», οδηγώντας ακόμη και στο άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγή ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως, με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο κόστος από την έως τώρα διαχείριση της κρίσης, η πεποίθηση που επικρατεί είναι πως ανεξαρτήτως εσωκομματικών εξελίξεων και με δεδομένο το διακύβευμα για τη χώρα, δεν πρόκειται να εγερθεί ζήτημα εξόδου του από την κυβέρνηση ούτε και αποχώρησης του κ. Βενιζέλου από την αντιπροεδρία.

Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή

Να μη διακόψει ούτε το επιβαρυμένο κοινοβουλευτικό έργο ούτε, κυρίως, τη ροή των καλών ειδήσεων, μέσω μιας σκληρής αντιπαράθεσης στη Βουλή, επιθυμεί η κυβέρνηση ως προς την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση Μπαλτάκου που προκάλεσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Βάσει του κοινοβουλευτικού κανονισμού, η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί εντός 30 ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος, δηλαδή έως τις 3 Μαΐου, κάτι πάντως που έχει καταστρατηγηθεί κατά το παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να επιταχυνθεί η διεξαγωγή της συζήτησης προκειμένου να κλείσει οριστικά ο κύκλος αντιπαράθεσης για το ζήτημα Μπαλτάκου. Ωστόσο, το βαρύ κοινοβουλευτικό πρόγραμμα και, κυρίως, η απόφαση του πρωθυπουργού να επικεντρωθεί τόσο στην επικείμενη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές όσο και στην άφιξη της κ. Αγκελας Μέρκελ, την προσεχή Παρασκευή, στην Αθήνα καθιστούν δύσκολη τη διεξαγωγή της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα. Ακολούθως, αναμένεται να κλείσει η Βουλή ενόψει Πάσχα και να επαναλάβει τις εργασίες της το νωρίτερο στις 23-24 Απριλίου, με σειρά νομοσχεδίων του υπ. Ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει άγνωστο το πότε προγραμματίζεται να κλείσει η Βουλή ενόψει των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, βαζοντας εκ των πραγμάτων τη διεξαγωγή στη μέγγενη των ημερομηνιών.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos