×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Στις αγορές με «εκπληκτική ανάκαμψη» η Ελλάδα

09 Απριλίου 2014 10:35

Εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία εξαίρουν την προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει από την απειλή της χρεοκοπίας στην δυνατότητα να δανείζεται απευθείας από τις αγορές, λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη έκδοση ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει έκδοση 5ετών τίτλων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ σήμερα, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων, καθώς «η χώρα που έβαλε φωτιά στην κρίση χρέους στην Ευρώπη επιστρέφει από την εξορία στις αγορές ομολόγων». Το ύψος της έκδοσης μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρξει μεγάλη ζήτηση, κατά την μία από τις δύο αυτές πηγές.

Το Bloomberg παραθέτει μάλιστα δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα προετοιμάζει «μικρή έκδοση ομολόγων, 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας, εντός του πρώτου εξαμήνου».

Αντίστοιχες πληροφορίες παρέθεσε η Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας ότι η έκδοση θα σηματοδοτήσει μία σημαντική επιστροφή της Ελλάδας, μόλις δύο χρόνια μετά τη χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, ύψους 200 δισ. ευρώ.

Η Deutsche Bank AG και η J.P. Morgan Chase & Co είναι οι δυο ανάδοχοι, αναφέρει το δημοσίευμα.

Διθύραμβοι από το Reuters

Σε άρθρο του, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εκπληκτική», ο σχολιαστής του πρακτορείου Reuters Ούγκο Ντίξον, τονίζει ότι στη χώρα συμβαίνει μία εκπληκτική χρηματοοικονομική ανάκαμψη.

«Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δις. ευρώ» τονίζει ο αρθρογράφος.

«Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει. Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Ντίξον.

«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος.

Το άνοιγμα και πάλι των αγορών για την Ελλάδα σημαίνει, επίσης, ότι η χώρα πιθανόν δεν θα αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογιζόταν με βάση τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών της σε 15 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos