×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο «οδικός χάρτης» του κ. Σαμαρά

01 Ιουνίου 2014 13:54

Η κατάργηση ή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και, ενδεχομένως, η παράλληλη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από την 1.1.2015 αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου

«οδικού χάρτη» που διαμορφώνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να οδηγήσει την κυβέρνηση έως την προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου και, υπό προϋποθέσεις, πέρα από αυτή. Στην προσπάθεια αυτή βοηθά και η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 5μηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό συζήτηση τελεί εάν το «κέντρο βάρους» στην επερχόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πέσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ή εάν, θα επιδιωχθεί η ταυτόχρονη «ισόρροπη» αποκλιμάκωσή της με την πτώση των συντελεστών ΦΠΑ. Τις όποιες αποφάσεις, πάντως, θα τις ανακοινώσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, πιθανότατα από το βήμα της ΔΕΘ, το φθινόπωρο.

Η μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης έχει πολλαπλή πολιτική σημασία: Πρώτον, αποστέλλει σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση σταδιακά αίρει τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω κρίσης, δεύτερον, αφορά ευθέως και τη μεσαία τάξη, τρίτον, θα είναι άμεσα ορατή από τον Ιανουάριο, καθώς ο συγκεκριμένος φόρος παρακρατείται σε μηνιαία βάση και, τέταρτον, απαλλάσσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από μια ιδιαίτερα επίπονη ψηφοφορία στη Βουλή, αφού η ισχύς της υφιστάμενης διάταξης λήγει φέτος και προκειμένου η εισφορά αλληλεγγύης να παραταθεί θα πρέπει να ψηφιστεί νέα ρύθμιση. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί η εκτίμηση πως μπορεί να επέλθει συμφωνία με την τρόικα επ' αυτού του «πεδίου», καθώς, όπως συμφώνησαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη, θα διαμηνυθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινηθεί πλέον παρά μόνο στον δρόμο της σταδιακής ελάφρυνσης βαρών των προηγούμενων χρόνων.

Οπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε έναν ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού, σε συνεργασία με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, που έχει ως πρώτο βήμα τον επικείμενο ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει απορρίψει οριστικά εισηγήσεις προβεβλημένων στελεχών της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, παρότι θεωρεί πως η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι πλήρως αναστρέψιμη. Οπως αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, από την προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων –αποσυσπείρωση ψηφοφόρων της Ν.Δ. λόγω του χαμηλού διακυβεύματος της αναμέτρησης και απόλυτη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ– σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η Ν.Δ. μπορεί να είναι πρώτο κόμμα, αλλά να ανακύψει ζήτημα κυβερνητικού της εταίρου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εμπλακεί στον «πολιτικό κίνδυνο» η καθοριστική για τη χώρα διαπραγμάτευση για το χρέος, η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί τον Νοέμβριο.

Ετσι, σε πολιτικό επίπεδο, η πρωτοβουλία που είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει ο κ. Σαμαράς με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου, το φθινόπωρο, θα είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε η κυβέρνηση να έχει σαφή και ενδεχομένως διευρυμένη –εάν υπάρξουν σχετικές κινήσεις στήριξης από το «μπλοκ» των ανεξάρτητων βουλευτών– εντολή για τις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και κατά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» των συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό, λόγω της «επιθετικής» στάσης που τήρησε αμέσως μετά τις κάλπες ο κ. Αλ. Τσίπρας. Ομως, η συγκεκριμένη προοπτική δεν είναι πλέον πολύ πιθανή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σταδιακά να χαμηλώνει τους τόνους, ενώ πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν πρόκειται να αξιοποιήσει στην παρούσα φάση το όπλο της πρότασης μομφής παρότι έχει πλέον παρέλθει ένα εξάμηνο από την τελευταία σχετική πρωτοβουλία του κόμματος. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «όταν κάνουμε λόγο για δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής ψήφου και σύνθεσης της παρούσας Βουλής θα ήταν παράδοξο να προβούμε στη συγκεκριμένη κίνηση».

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα και εάν δεν υπάρξουν έως τότε απρόβλεπτες μεταβλητές, πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ, ο χρόνος των προσεχών εθνικών εκλογών θα κριθεί τον Ιανουάριο και αφού προηγουμένως θα έχει «κλειδώσει» η ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Ο κ. Σαμαράς θα είναι τότε σε θέση να σταθμίσει κατά πόσο είναι δυνατόν να διαμορφωθεί προεδρική πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, αλλά και κατά πόσον είναι σκόπιμο να επιχειρήσει να τη διαμορφώσει, ή εάν, με «όχημα» τη δεδομένη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ζητήσει να «μηδενίσει το κυβερνητικό κοντέρ» διεκδικώντας μια νέα τετραετία. Εξάλλου επί της ουσίας, μετά την προεδρική εκλογή, ο ωφέλιμος χρόνος της παρούσας κυβέρνησης θα είναι περί τους 12 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά, πάντως, πως η διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας είναι πλέον ένα ορατό ενδεχόμενο, λόγω της μεγάλης δεξαμενής των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και των φυγόκεντρων τάσεων, που εκδηλώνονται στους κόλπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ. Πάντως, τόσο στο επιτελείο του πρωθυπουργού, όσο και σε αυτό του κ. Αλ. Τσίπρα, επικρατεί η εκτίμηση πως η προεδρική εκλογή μπορεί να κριθεί πολύ πιο σύντομα, αφού στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Ολα τα ανωτέρω τελούν, όμως, υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη συνοχή της: Ο κ. Σαμαράς ελέγχει πλήρως τη Ν.Δ., παρά το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις του με τον κ. Κ. Καραμανλή και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ομως, στη Χαριλάου Τρικούπη το τοπίο παραμένει θολό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη όπως η κ. Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο κ. Γ. Παπανδρέου θα αντιδράσουν εάν ο κ. Βενιζέλος επιχειρήσει τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε «Ελιά».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos