Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ομολογούσε ότι «τα έκανε θάλασσα»- Το ντοκιμαντέρ του BBC για το Grexit

07 Φεβρουαρίου 2019 01:01

Αφιερωμένο στην ελληνική κρίση από το 2009 έως και το 2015, ήταν το δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του BBC για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές, το ντοκιμαντέρ αφηγείται όσα δραματικά έγιναν από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Αλέξης Τσίπρας, τον Ιανουάριο του 2015, έως και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, όταν η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κρεμόταν από μία κλωστή.

 

Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και οι Γιάνης Βαρουφάκης και Νίκος Παππάς, ανακαλούν στην μνήμη τους λεπτομέρειες και παρασκήνιο από την πιο ταραχώδη περίοδο του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Οι τότε υπουργοί Οικονομικών αφηγούνται την εμπειρία τους από την πρώτη επαφή με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Οπως λέει ο Σόϊμπλε «πέρασε περίπου μισή ώρα λέγοντάς μας πως είμαστε ηλίθιοι και είμαι σίγουρος πως είχε δίκιο.. Αλλά το να το λες αυτό σε ανθρώπους που προσπαθούν να σε βοηθήσουν, δεν θα τους εντυπωσιάσει».

Το ντοκυμαντέρ αφηγείται ακόμα την οργή που προκάλεσε η είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει δημοψήφισμα.

«Ήμουν στην εξοχική προεδρική κατοικία για να ξεκουραστώ λίγες ημέρες, όταν με ειδοποίησαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συνομιλήσουμε γιατί πρόκειται να κάνει δημοψήφισμα», θυμάται ο Φρανσουά Ολάντ .

Στην συνομιλία εκείνη μετείχαν εκτός του Γάλλου Προέδρου, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας. «"Ποιο θα είναι το ερώτημα" ρώτησε η Άνγκελα Μέρκελ και αφού ενημερώθηκε πως θα είναι η πρόταση των Ευρωπαίων και πως ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί να το απορρίψει ο λαός, ακολούθησε αμήχανη σιωπή», θυμάται ο Ολάντ.

«Εμείς συζητάμε επί ώρες πώς να σε βοηθήσουμε κι εσύ συζητάς με τους δικούς σου πώς να μας εξαπατήσετε. Και μην ξεχνάς πως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν δημοψηφίσματα για το αν οι λαοί τους θέλουν να πληρώσουν τον λογαριασμό, είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η πιό έντονη αντίδραση ήταν όμως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματά σου στα βαθιά σκ…ά», είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Την βραδιά του δημοψηφίσματος, που κέρδισε το«ΟΧΙ», ο Γιάνης Βαρουφάκης θυμάται: «Ο Τσίπρας καθόταν σε μια καρέκλα και δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ τόσο βυθισμένο σε μια καρέκλα, ήταν σαν να είχε υγροποιηθεί και μου είπε "τα κάναμε θάλασσα". Εγώ του είπα, "όχι, είναι μια υπέροχη νίκη και πρέπει να την τιμήσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως είχε μόλις μιλήσει με τον πιο στενό και ισχυρό του σύμμαχο, τον Φρανσουά Ολάντ. «Κερδίσατε, αλλά η Ελλάδα έχασε. Αυτοί που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη στην επόμενη Σύνοδο, πιθανότατα υα αποφασίσουν να την αποβάλλουν. "Δεν το θέλω αυτό", μου είπε εκείνος», εξηγεί ο Φρανσουά Ολάντ στο ντοκιμαντέρ του BBC.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών.

Οι Ευρωπαίοι συγκαλούν έκτακτη σύνοδο, αλλά προηγουμένως ο Σόιμπλε διακινεί ένα σχέδιο«οικειοθελούς προσωρινής εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ. «Ήταν ξεκάθαρο για όλους μας, και για τον Τσίπρα πως το "προσωρινή" ήταν απλά μια ψευδαίσθηση», σχολιάζει για την επιστολή ο Ντόναλντ Τουσκ.

Τώρα, οι ίδιοι οι ηγέτες στους οποίους ο Τσίπρας είχε μόλις γυρίσει την πλάτη, έπρεπε να αποφασίσουν τους όρους με τους οποίους θα έδιναν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο διάσωσης, επισημαίνει το ντοκιμαντέρ.

Η σύνοδος του Ιουλίου του 2015 ήταν ταραχώδης, με πολλούς ηγέτες να ξεσπούν και να αποκαλούν «ψεύτη» τον Τσίπρα, λέει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρας κλειδώθηκαν στο γραφείο του Τουσκ μέχρι να αποφασισθούν οι όροι της συμφωνίας.

Στις 4.30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως τελικά δε συναίνεσε, όπως λέει ο κ. Ολάντ: «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας».

«Η Μέρκελ είπε ‘αποκλείεται’. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε», συνεχίζει τη διήγηση ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Είχα κλειδωθεί στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας, είχα βγάλει τα παπούτσια μου και είχα αποκοιμηθεί στον καναπέ, όταν ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα με ξύπνησε», περιγράφει τα δραματικά γεγονότα εκείνης της νύχτας ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. «Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. ‘Ματέο είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άνγκελα (Μέρκελ) διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας', μου είπε».

Ο ίδιος ο κ. Ολάντ εξηγεί: «Η κυρία Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι».

«Νωρίς το πρωί βρήκα την Ανγκελα και της είπα: "αρκετά τώρα"», συνεχίζει ο Ρέντσι. «Μου είπε σε έντονο ύφος "δεν είμαι ανόητη" κι εγώ της είπα "αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη"».

«Τους έβαλα στο γραφείο μου και τους είπα ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία» είπε τότε ο Ντόναλντ Τουσκ και τελικά τέσσερις ώρες αργότερα η κυρία Μέρκελ υποχώρησε ελαφρώς, αποδεχόμενη ότι το ¼ των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Το BBC επέλεξε στο σημείο αυτό απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού: «Να επιδιώκω κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είσαι αναγκασμένος να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές και να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική. Να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να προσεγγίζεις το εφικτό».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos