Οι τέσσερις στόχοι του πρωθυπουργού

13 Ιουλίου 2014 13:36
«Οχι άλλη λιτότητα, κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς νέα δανειακή σύμβαση και χωρίς νέο Μνημόνιο», λύση στο πρόβλημα του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου και μικρή
επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα ψηφοφορίες να εκκινούν στις αρχές του 2015, είναι το τετράπτυχο στο οποίο συνοψίζεται η στρατηγική του κ. Αντ. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγ. Βενιζέλος εκτιμούν, εξάλλου, ότι ύστερα από τέσσερα χρόνια σκληρών θυσιών και δύσκολων πολιτικών αποφάσεων η στάση των εταίρων πρέπει να μεταστραφεί, ώστε η χώρα να πάρει τις απαιτούμενες αναπτυξιακές ανάσες, αλλά και να μη διολισθήσει στην πολιτική αστάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί χωρίς η χώρα να υποχρεωθεί σε νέο δανεισμό από τους εταίρους, ο οποίος, επί της ουσίας, θα οδηγεί και σε νέο Μνημόνιο. Μάλιστα, τούτο, κατά τις ίδιες πηγές, μπορεί να συμβεί χωρίς να αντληθούν πόροι από το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας. Οπως αναφέρουν πηγές που έχουν πλήρη γνώση των δεδομένων ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τον εξής τρόπο: α) 8,3 δισ. θεωρείται, από την Αθήνα, ότι έχουν καλυφθεί μέχρι τον Μάιο του 2015, β) 1 δισ έχει δοθεί ήδη, μέσω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, γ) Στο χρηματοδοτικό κενό του 2015 μπορεί να διοχετευθεί τμήμα των κεφαλαίων που άντλησε η Ελλάδα από την έξοδο στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο και τώρα, αλλά και από τη νέα έξοδο που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. Συνολικά θα πρόκειται για ένα ποσό δανεισμού της τάξης των 6 δισ. ευρώ -έχουν αντληθεί ήδη 4,5- παρότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι νέα έξοδος της χώρας στις αγορές τους επόμενους μήνες δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς με δεδομένο το διαφαινόμενο αδιέξοδο σε σχέση με την επερχόμενη προεδρική εκλογή, οι ξένοι επενδυτές μπορεί να προσεγγίζουν την Ελλάδα ως χώρα αυξημένου πολιτικού ρίσκου, δ) 2,7 δισ. -που δεν είναι απαραίτητο να χρειαστούν- μπορούν να αντληθούν μέσω της αξιοποίησης της ρευστότητας φορέων του Δημοσίου, ε) 2 δισ. αφορούν το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα για το 2015. Η Αθήνα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό είναι κάτω του 1 δισ., αλλά είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση θα καλυφθεί.

Κατά την πολύωρη συνάντηση που είχαν προχθές οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, συζητήθηκαν επίσης εκτενώς οι ενστάσεις της τρόικας έναντι της προοπτικής των φοροελαφρύνσεων, καθώς και η επιμονή των δανειστών να ανεβάζουν το δημοσιονομικό κενό για το 2015 στα περίπου 2 δισ. Ομως, στη θέση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και ότι από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει σταδιακά να αντιστραφεί η πορεία υπερφορολόγησης που ακολουθείται από το 2010 και μετά η ταύτιση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι πλήρης.

Βελτιώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο κύκλο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που θα αρχίσει το φθινόπωρο, η Αθήνα θα επιμείνει για βελτιώσεις σε τρία πεδία:

Πρώτον, στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο αποδεδειγμένα δεν έχει αποδώσει και, κατ' ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κινηθεί ακόμη και μονομερώς, όπως έκανε με τον ΦΠΑ στην εστίαση. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, το ΠΑΣΟΚ θα «ανοίξει» επισήμως τη σχετική συζήτηση ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Δεύτερον, η αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι ότι η υφιστάμενη ρύθμιση έχει αποφέρει μηδενικά έσοδα.

Τρίτον, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015. Η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι η πλήρης κατάργησή της από τον επόμενο χρόνο δεν είναι πλέον ρεαλιστικός στόχος, όχι μόνον λόγω της αντίδρασης της τρόικας, αλλά κυρίως εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκαλούν στον προϋπολογισμό οι πρόσφατες αποφάσεις για δικαστικούς και ενστόλους. Ομως η μείωσή της θεωρείται κρίσιμη, ώστε να αποσταλεί μήνυμα στους πολίτες ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των φόρων δεν αποτελεί μελλοντικό στόχο, αλλά υλοποιείται άμεσα. Πάντως, το ύψος που θα έχει το «ψαλίδι» στην έκτακτη εισφορά θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ, κατά πληροφορίες, προκειμένου να μην υπάρξει πλήρης ρήξη με την τρόικα, είναι πιθανόν να μετατεθεί για αργότερα η μείωση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στο συνέδριο του Εconomist.

Οπως προαναφέρθηκε, εάν, παράλληλα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ο ανωτέρω σχεδιασμός έχει υλοποιηθεί και ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δώσει με ισχυρά χαρτιά τη μάχη για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας στη Βουλή ή τη μάχη των εθνικών εκλογών σε περίπτωση που αυτή διαφαίνεται αδύνατη.

Ετσι, προκειμένου να μην παραταθεί η επιζήμια και για την εθνική οικονομία εκκρεμότητα, ο κ. Σαμαράς είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου αμέσως μετά την εορταστική ανάπαυλα των Χριστουγέννων.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos