Ρίχνουν ευθύνες στον Γιώργο για τα έκτροπα

03 Σεπτεμβρίου 2014 13:40

Θύελλα αντιδράσεων για τις θλιβερές εικόνες στο Ζάππειο. Στελέχη και βουλευτές του κόμματος, σήκωσαν

κόκκινη κάρτα επισημαίνοντας ότι αν ο Γιώργος ήθελε να αποφύγει την «καταιγίδα» θα είχε τουλάχιστον αποδοκιμάσει τους κλακαδόρους.

Ρίχνουν ευθύνες στον Γιώργο για τα έκτροπα

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να αποφύγει την «καταιγίδα» των αρνητικών σχολίων για τα «ουουου...» στον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο μιλούσε, θα είχε τουλάχιστον αποδοκιμάσει τις θλιβερές εικόνες κάποιας μερίδας κλακαδόρων προχθές στο Ζάππειο, κατά την εκδήλωση-αφιέρωμα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η παραπάνω φράση σε παραλλαγές ακούστηκε χθες από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είτε ήταν ή δεν ήταν στην εκδήλωση του ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», δεν έκρυβαν τη έντονη δυσφορία και την απογοήτευσή τους, περιγράφοντας (αν γίνεται...) την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ το... σύνδρομο της τυφλής διαμαρτυρίας. Εστω και από λίγους.

Το σίγουρο είναι ότι ακόμη και στελέχη πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό που φέρουν εκουσίως ή ακουσίως την «ιδιότητα» του «παπανδρεϊκού» δηλώνουν απογοητευμένοι από το συμβάν και αναζητούν... κάποιον που θεωρεί ότι η «αυθόρμητη» έκφραση των οργανωμένων οπαδών -από την Αθήνα ή την περιφέρεια- ωφέλησε έστω και έναν από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου ή τον ίδιο.

Στιγμιότυπο από τις πρωτοφανείς σκηνές στο Ζάππειο με τις αποδοκιμασίες κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Στιγμιότυπο από τις πρωτοφανείς σκηνές στο Ζάππειο με τις αποδοκιμασίες κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Στελέχη, βουλευτές όλων των τάσεων που επέλεξαν να πουν δημοσίως την άποψή τους δεν τη στρογγύλεψαν. Από τον Τάκη Ρήγα, τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο, τον Πάρι Κουκουλόπουλο και άλλους στενούς συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, μέχρι τους Γ. Πεταλωτή και Μ. Οθωνα που έχουν καταγραφεί ως παπανδρεϊκοί, σήκωσαν κόκκινη κάρτα κατά όσων επέλεξαν στην επετειακή γιορτή να υποδεχτούν με αποδοκιμασίες τον νυν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι μάλιστα -και κυρίως οι παπανδρεϊκοί- προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί «χάθηκαν» τα μηνύματα που ήθελε να στείλει ο πρώην πρωθυπουργός με την ομιλία του μέσα στις «κραυγές και τους ψιθύρους». Διότι, όπως αντελήφθησαν άπαντες, ο κ. Παπανδρέου ήθελε να εμφανίσει την προοπτική της ρήξης με τη νυν ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώνει το βήμα του.

Κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές του Ευ. Βενιζέλου μιλώντας για «οβιδιακού χαρακτήρα» πολιτικές - υπονοώντας ότι το γυαλί έσπασε με την εκλογική κάθοδο της Ελιάς αντί του ΠΑΣΟΚ.

Εκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση συνεργασίας και οι γνωρίζοντες λένε ότι το σύνθημα που ακούστηκε «Γιώργο γερά να πέσει η Δεξιά» είχε ως βάση αιχμές κατά της Χαριλάου Τρικούπη για τις πολιτικές που ακολουθεί σε συμφωνία με τη ΝΔ σε κυβερνητικό επίπεδο. Θα κάνει κόμμα ή θα στηρίξει νέο κόμμα ο Γ. Παπανδρέου; Το επιτελείο του το διαψεύδει.

Εμπειρα στελέχη υπογραμμίζουν πως το γεγονός ότι δεν απέτρεψε ή δεν έκοψε μαχαίρι τις αποδοκιμασίες όσων επιτέθηκαν στον κ. Βενιζέλο δείχνει ότι το «χάσμα υπάρχει» και ότι ο ίδιος δηλώνει την παρουσία του και τις όποιες συμμαχίες του. Μάλιστα έμπειρα στελέχη πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει και δεν τις κρύβει πλέον σαφείς απόψεις όχι μόνο για τη διακυβέρνηση αλλά και για την προεδρική εκλογή, στέλνοντας το μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις ότι πρέπει να υπολογίζουν τα «ναι» και τα «όχι» όχι μόνο των ανεξάρτητων βουλευτών...

Μ. Χρυσοχοΐδης

«Εχω σταθερή την πεποίθηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα. Το βασικό στοιχείο που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή, που είμαστε μια κατακερματισμένη κοινωνία και μια χώρα με μεγάλα χάσματα και διαφορές, είναι η εθνική και λαϊκή ενότητα. Το ίδιο απαιτώ και στη μικρή κλίμακα του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο χώρος, το ΠΑΣΟΚ, είναι αναγκαίος για τον τόπο. Με νεότητα και όχι με διχασμό θα προχωρήσουμε».

Α. Λοβέρδος

«Δεν νομίζω ότι εκφράζουν κανέναν αυτοί που αποδοκίμασαν. Μικρή ομάδα ήταν αυτή, ήμουν εκεί. Ο περισσότερος κόσμος δεν αποδοκίμαζε. Ηταν εκεί γιατί ήθελε να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει στη Δημοκρατική Παράταξη. Δεν πρόκειται να μπω στη συζήτηση ποιοι ήταν αυτοί. Δεν θα βοηθήσει. Αύριο (σ.σ. σήμερα, στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ), στην επέτειο για τα 40 χρόνια, όχι κρίσης αλλά μεγάλης προσφοράς, όλα αυτά θα πάνε πίσω...».

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

«Είναι απαράδεκτα αυτά που συνέβησαν. Ολοι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική παράταξη, δεν ψήφισαν Ελιά και νομίζω ότι συνειδητά και με ευθύνη των διοργανωτών είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου είχε στο μυαλό του να γίνει τέτοιο πράγμα. Αναφέρομαι στους διοργανωτές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτά τα γεγονότα -και δεν ήθελαν».

Πάρις Κουκουλόπουλος

«Μερικές δεκάδες ανθρώπων αμαύρωσαν μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον άνθρωπο που θεμελίωσε τη δημοκρατία στη χώρα μας. Ολοι αυτοί, λοιπόν, είτε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ είτε δηλώνουν ΠΑΣΟΚ, μάλλον λάθος έκαναν, καθώς το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε και εκφράζει πάντα τη νεωτερικότητα. Υπάρχουν άλλοι χώροι που εκφράζουν την πολιτική καθυστέρηση και οι άνθρωποι αυτοί προφανώς σε αυτούς τους χώρους ανήκουν και όχι στο ΠΑΣΟΚ».

Τάκης Ρήγας

«Αυτό που έγινε ήταν μια κλάκα από ανεγκέφαλους, από ανθρώπους που έπεσαν σαν ούφο σε μια χώρα της οποίας οι προτεραιότητες είναι εντελώς διαφορετικές. Ηταν ένα κομματικό τζιχάντ, το οποίο ήταν αλλού γι' αλλού. Ηταν ένα θέαμα παρακμιακό και αστείο. Δεν χρεώνω στον Γιώργο Παπανδρέου τη συμπεριφορά αυτών των ανεγκέφαλων. Θα έπρεπε όμως να σηκωθεί εκείνη τη στιγμή και να πει ότι αυτά δεν έχουν θέση σε μια συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ».

Μιχάλης Κασσής

«Ο Παπανδρέου είναι από τους ανθρώπους που διέλυσαν και κατέστρεψαν το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να το μετάνιωσε πικρά ο Βενιζέλος που πήγε, αλλά καλά έκανε, διότι ορισμένοι είναι αμετανόητοι. Αυτοί είναι όσοι είναι δίπλα στον Παπανδρέου και ο ίδιος ο Παπανδρέου ο οποίος μας πήγε στη Δεξιά. Δεν ήταν ο Βενιζέλος, κι ας έχει κάνει λάθη και έχει ευθύνες».

Φ. Πετσάλνικος

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υφίσταται διχαστικό κλίμα. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται και είναι πολύ φυσιολογικό αυτό, όταν ένα Κίνημα που επανειλημμένα είχε συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του λαού έχει μια μεγάλη φθίνουσα πορεία και στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει ένα ποσοστό 8%. Δεν εξαφανίστηκε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Επιζητεί μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, μια δέσμευση που θα είναι αποτελεσματική, ρεαλιστική, εφαρμόσιμη».

Γιώργος Κουτρουμάνης

«Υπήρξαν και ορισμένες παραφωνίες με αποδοκιμασίες. Το να υπάρχουν μέσα σε 3.000 άτομα και 50 που να εκφράζονται με έναν τρόπο που δεν προστατεύει ούτε τον ίδιο τον Παπανδρέου είναι απαράδεκτο, αλλά δεν ήταν το κυρίαρχο κλίμα της εκδήλωσης. Ηταν ένας πολύ μικρός αριθμός... Υπάρχει γενικότερα μεγάλη πίεση όχι μόνο από όσους έχουν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ λόγω της λιτότητας».

Γιώργος Πεταλωτής

«Προσωπικά με λυπούν αυτά και δεν με εκφράζουν, όπως φυσικά δεν με εκφράζουν οι λέξεις ''προδότης'' ή πολλοί άλλοι χαρακτηρισμοί που έχουν ειπωθεί και για τον Γ. Παπανδρέου ή λέγονται πολλές φορές για μας. Θέλω να πω όμως ότι όλοι παίρνουμε ένα ρίσκο. Ακόμα και στην εκδήλωση του Ιδρύματος με τις παρουσίες και τις απουσίες, όλοι πήραν ένα ρίσκο στο τι θα ακουστεί εκεί. Δεν υπήρχε τίποτα οργανωμένο».

Δ. Καρύδης

«Συνέβη ένα τραγικό γεγονός. Είμαι στο ΠΑΣΟΚ από μικρό παιδί και αυτό δεν το είχα ξαναζήσει. Δεν μπορώ να αποδώσω ευθύνες κάπου, αλλά οι οργανωτές της εκδήλωσης θα έπρεπε να την είχαν περιφρουρήσει για να τιμηθεί πραγματικά και όχι να αμαυρωθεί η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Διότι γι' αυτό έγινε η εκδήλωση. Αντ' αυτού είδαμε μια ομάδα ανθρώπων να συμπεριφέρονται ως κλακαδόροι και με πρωτοφανή μισαλλοδοξία που δεν ταιριάζει με το ήθος ενός δημοκρατικού πολίτη».

Π. Οικονόμου

«Είναι απαράδεκτη κάθε μορφή και είδος αποδοκιμασίας σε πολιτική εκδήλωση. Δεν θα πάω όμως στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) εκδήλωση, διότι με πρωτοβουλίες και κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή έχει εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Εμφανίζεται ως Ελιά ή Δημοκρατική Παράταξη. Αρα η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ έχει μουσειακό χαρακτήρα και διοργανώνεται από τον άνθρωπο που καταργεί το ΠΑΣΟΚ».

Μ. Οθωνας

«Πρόεδρε Γιώργο Παπανδρέου. ΝΑΙ, είναι κυρίαρχο το αίτημα για μια Νέα Αρχή για τη χώρα και την παράταξη. ΝΑΙ, η πατρίδα μας χρειάζεται ένα προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών που θα απαντούν στα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην κρίση. ΝΑΙ, πρέπει και μπορεί να είναι σημαντική η συμβολή σου σ' αυτή την πορεία. Ομως ΟΧΙ. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει με την αντίληψη, την νοοτροπία και τη συμπεριφορά -περιορισμένου ευτυχώς- τμήματος του ακροατηρίου της χθεσινής εκδήλωσης».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos