Aνακοίνωση των στοιχείων της 16ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ»

19 Σεπτεμβρίου 2014 11:03

«Τα δύο τελευταία χρόνια -με σχέδιο, οργάνωση και πολλή δουλειά- καταφέραμε να βάλουμε το ασφαλιστικό σε στέρεες βάσεις.

Το νοικοκυρέψαμε, αποκαταστήσαμε κραυγαλέες αδικίες, στρεβλώσεις και διαρροές, εμπεδώσαμε μια πιο υγιή ασφαλιστική συνείδηση σε πολίτες και επιχειρήσεις. Κυριότερα, όμως, ενισχύσαμε την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος, φέρνοντάς το ξανά σε ταμειακή ισορροπία.

Είναι απογοητευτικό, λοιπόν, να μπαίνει το ασφαλιστικό με τόση επιπολαιότητα στη λίστα της ακατάσχετης παροχολογίας. Είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, όταν η αξιοποίηση του ασφαλιστικού ως πελατειακό εργαλείο επηρεασμού μικρών και μεγάλων ομάδων, το είχε φέρει σε αδιέξοδο. Υποδηλώνει, αν μη τι άλλο, «πολιτική μυωπία» αφού οι υπεύθυνες ηγεσίες πρέπει να βλέπουν και μακριά, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος. Το ασφαλιστικό, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει μακριά από την πολιτική και κομματική αντιπαράθεση, μακριά από τις εκλογικές σκοπιμότητες. Είναι ένα εθνικό θέμα και απαιτεί σοβαρότητα. Και τις επιπολαιότητες τις έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν.

Από την άλλη, το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» - μια από τις πιο προηγμένες βάσεις παρακολούθησης και ελέγχου συνταξιοδοτικών δεδομένων ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο –έχει αναβαθμίσει ριζικά τον τρόπο οργάνωσης και σχεδιασμού των πολιτικών για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, φωτίζοντας κάθε σκιά και υποψία παραβατικής συμπεριφοράς. Έτσι, με την εφαρμογή του από 1η Ιουνίου 2013 δεν υπάρχουν πλέον νέες «μαϊμού συντάξεις» καθώς αυτές αναστέλλονται άμεσα, μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων του συστήματος «Αριάδνη». Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δεν χρειάζεται πλέον να γίνει ποτέ ξανά καμία απογραφή συνταξιούχων, ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για το Σεπτέμβριο του 2014 παρουσιάζονται και αυτό το μήνα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ως προς τα στοιχεία για τις συντάξεις:

 Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.655.890 άτομα

 Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.490.554 εκ των οποίων οι 11.777 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών

 Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 2.316.389.086,61 ευρώ

 Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εννιάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 20.766.712.221,84 ευρώ, κινούμενη εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα καθώς από προϋπολογισθείσα καταβολή 75,00% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 74,90%

 Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 946,56 ευρώ

Επίσης, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης ως προς τις παροχές προνοιακών επιδομάτων είναι τα εξής:

• Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 166.692

• Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 175.664

• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα το Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 55.947.706 εκ ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εννιάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 493.615.072 εκ ευρώ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos