Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για τον «οδικό χάρτη»

26 Σεπτεμβρίου 2014 09:35

Την αισιοδοξία τους ότι οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ τελικά θα ξεπεραστούν ώστε να προωθηθούν προς υλοποίηση ορισμένα από τα προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα και να μην μπλοκαριστεί η διαπραγμάτευση που ξεκινά την Τρίτη εκφράζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος αλλά και οι βουλευτές του κόμματός του θα αντιληφθούν ότι όσο γρηγορότερα ξεπεραστεί αυτός ο κάβος τόσο πιο άμεσα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το χρέος και την απεμπλοκή του ΔΝΤ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές σημειώνουν (και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους) ότι η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα σε κατάθεση νομοσχεδίων για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και το λοκ άουτ προκειμένου να αποφύγει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Οριστικές αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για την τακτική της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα θα ληφθούν στη συνάντηση που θα έχουν πιθανότατα τη Δευτέρα οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος. Σε περίπτωση συμφωνίας, οι δύο ηγέτες θα αναλάβουν να συνεννοηθούν με τους βουλευτές των κομμάτων τους και να εξηγήσουν σε ποια σημεία θα επιμείνουν και σε ποια θα υπαναχωρήσουν.

Στην πλευρά του έτερου κυβερνητικού εταίρου, πάντως, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους για μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων εν όψει του ραντεβού της κυβέρνησης με την τρόικα την προσεχή Τρίτη, υποστηρίζοντας τις «ενστάσεις» που έχει ήδη διατυπώσει δημοσίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται περισσότερο «ευέλικτο» για την υλοποίηση κάποιων προαπαιτουμένων (όπως οι συνδικαλιστικές αργίες, το λοκ άουτ και άλλα), η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να αναδεικνύει τη δυσκολία υπερψήφισης νέων ρυθμίσεων από τους «πράσινους» βουλευτές.

Ωστόσο, έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι ο «οδικός χάρτης» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια του νέου κύκλου αξιολόγησης της τρόικας αλλά και εν συνεχεία, με στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αρχίσει να «καθαρογράφεται» από το ραντεβού των κ. Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου τη Δευτέρα -ημέρα επιστροφής του αντιπροέδρου από τις ΗΠΑ.

Τα ίδια στελέχη επιμένουν ότι η σκληρή στάση του ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορεί να αλλάξει, ειδικά για τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που αφορούν αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και μείωση των συντάξεων.

Ομαδικές απολύσεις

Οσον αφορά στην πρόταση για τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νομοθετικού πλαισίου, το ΠΑΣΟΚ αναμένει την καταγραφή των θέσεων της ίδιας της συνδικαλιστικής ηγεσίας για να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Σημειωτέον ότι το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι» και για την εξομείωση του μισθού των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο με αυτόν του ιδιωτικού τομέα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos