Με τον προϋπολογισμό του 2015 αρχίζει η τρόικα

29 Σεπτεμβρίου 2014 10:36

Με τον προϋπολογισμό του 2015 αρχίζει αύριο το "μενού" των συζητήσεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας. Μέχρι αύριο, όμως, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να οριστικοποιήσει την διαπραγματευτική

της γραμμή σε όλα τα θέματα. Γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, θα έχει συνάντηση με όλους τους υπουργούς που χειρίζονται κρίσιμα για τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θέματα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γ. Βρούτση.

Πάντως, το πρώτο θέμα που θα ανοίξει με την τρόικα είναι ο νέος προϋπολογισμός και κατ' επέκταση το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το μέγεθος της δημοσιονομικής τρύπας για το 2015. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως με το χειρότερο σενάριο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα είναι στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχουν και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για πλεόνασμα που ενδεχομένως να ξεπερνά και το 2,5%, μειώνοντας αντιστοίχως το ύψος των νέων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% του ΑΕΠ. Η οριστική πρόβλεψη αναμένεται να αποφασιστεί άμεσα από το οικονομικό για να παρουσιαστεί στην τρόικα και να ανοίξει η συζήτηση ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως, από την τρόικα υποστηρίζουν σε αυτή τη φάση πως το δημοσιονομικό κενό είναι στα 2 δις ευρώ για το 2015 ή διαφορετικά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε περίπου 2% του ΑΕΠ αντί του στόχου για 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στελέχη της σημειώνουν ότι αυτή η εκτίμηση μπορεί να αλλάξει δεδομένου ότι βασίζεται σε παλαιότερα στοιχεία (Απριλίου), αλλά δεν αποκλείουν να αλλάξει τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω.

Πέραν αυτών, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει σειρά συναντήσεων σήμερα με υπουργούς για να ολοκληρωθούν οι θέσεις της ελληνικής ατζέντας. Με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, κ.κ. Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου αντιστοίχως, θα συζητηθούν τα θέματα των «κόκκινων δανείων», με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κ. Μητσοτάκη, τα ζητήματα των απολύσεων και των αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γ. Μανιάτη και τον υπουργό Υγείας, κ. Μ. Βορίδη.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos