Στη Λαγκάρντ με δύο στόχους

08 Οκτωβρίου 2014 11:27

Τρόπους να «ξεκλειδώσει» την εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας, αλλά και να δρομολογήσει τον στόχο εξόδου

της Ελλάδας από το μνημόνιο αναζητεί η Αθήνα, ενόψει και της συνάντησης των κ. Γκ. Χαρδούβελη, Γ. Στουρνάρα και Στ. Παπασταύρου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την Κυριακή στην Ουάσιγκτον.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με διπλή επιδίωξη στη συνάντηση, καθώς πρώτος στόχος είναι να αναζητηθεί σημείο επαφής για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία της Αθήνας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ έχει και πάλι αναλάβει τον ρόλο του «σκληρού» έναντι της ευρωπαϊκής πλευράς, που εμφανίστηκε σε αυτόν τον κύκλο επαφών πιο μετριοπαθής. Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι υπ' όψιν της κ. Λαγκάρντ θα τεθούν και οι παράμετροι του ελληνικού σχεδίου για ολοκλήρωση του τριμερούς μνημονίου στα τέλη του έτους.

Η ελληνική στρατηγική, τα ισχυρά σημεία της ελληνικής επιχειρηματολογίας, αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια εξόδου συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι κ. Ευ. Βενιζέλος, Γκ. Χαρδούβελης, Γ. Στουρνάρας, Δ. Σταμάτης, Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης, μετά το πέρας της οποίας συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών με αντικείμενο τα ανοιχτά μέτωπα των «κόκκινων» δανείων και της ρύθμισης των οφειλών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται και για την τριήμερη μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, την οποία επουδενί αντιμετωπίζει ως πρόκριμα για την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου. Χθες, πάντως, ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, ενώ για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο κόμμα εμφανίστηκε να ζητεί προσωπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό προς επούλωση των πολιτικών πληγών.

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι υπαινιγμοί του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Π. Σκουρλέτη, για την αναγκαστική σημερινή απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή, λόγω της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στην Ιταλία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ καθυβρίζει τον πρωθυπουργό επειδή θα μεταβεί αυθημερόν στο Μιλάνο για την έκτακτη σύνοδο κορυφής. Μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας, το μάθημά του θα το πάρει από τον πρωθυπουργό, για ακόμη μια φορά μέσα στη Βουλή. Πάντως, διαβεβαιώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν, θα ζητήσουν οπωσδήποτε την άδεια του κ. Σκουρλέτη...» σχολίασε σκωπτικά η κ. Σοφία Βούλτεψη, δίνοντας στίγμα και των τόνων που θα επικρατήσουν από το απόγευμα σήμερα στη Βουλή.

Εξάλλου χθες, επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός, που είχε αποκαλύψει χθες η «Κ», ως προς τη διαχείριση της συζήτησης εκ μέρους της κυβέρνησης. Η επιλογή του κ. Μάκη Βορίδη να ανοίξει τη συζήτηση προκάλεσε την πολεμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα σχόλια των γαλάζιων βουλευτών, που επιχείρησαν να ερμηνεύσουν την κίνηση και με όρους «επόμενης ημέρας» στο κόμμα. Πάντως, η ανάληψη βασικού ρόλου από τον κ. Βορίδη είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός πρώτου πλάνου ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και, επίσης, ομόσταυλος παλαιότερα στον ΛΑΟΣ, κ. Αδ. Γεωργιάδης και το βάρος θα σηκώσει ο κ. Τ. Νεράντζης. Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Θαν. Μπούρας έσπευσε, πάντως, να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι ο κ. Γεωργιάδης θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη μάχη του προϋπολογισμού, σπεύδοντας έτσι να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις. Ο κ. Γεωργιάδης υπήρξε πρωταγωνιστής και μιας ακόμη αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «οδηγία» της Κουμουνδούρου προς τα στελέχη του να αρνούνται συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές όταν σε αυτές συμμετέχει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos