Πλήρης στήριξη στους χειρισμούς Αναστασιάδη

07 Νοεμβρίου 2014 13:12

Την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία αμφισβητεί

την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, θα αναδείξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Λευκωσία, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, στο Κάιρο.

O κ. Σαμαράς έφτασε χθες το απόγευμα στη Μεγαλόνησο όπου παρεκάθησε σε δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Στην ομιλία του, δήλωσε ότι «η Τουρκία για άλλη μία φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο» και διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στηρίζει πλήρως την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες μέχρις ότου να συντρέχουν άλλες προϋποθέσεις». Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να εργαστεί ώστε να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης, κατέστησε σαφές "προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μία λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς». Και πρόσθεσε: «Στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των τουρκοκυπρίων δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει».

Ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε πως "ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας, ανήκει στο κράτος και συνεπώς μετά τη λύση τα οφέλη από την αξιοποίηση θα τα καρπωθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι".

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσημη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία θα γίνει λεπτομερής ανασκόπηση των εξελίξεων και θα χαραχθεί η κοινή στρατηγική έναντι και των μεσολαβητικών πρωτοβουλιών του ΟΗΕ, αλλά και των σχετικών προσπαθειών που καταβάλλουν οι ΗΠΑ. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε διευρυμένη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Μεγαλονήσου, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του σώματος. Τέλος, πριν αναχωρήσει για το Κάιρο θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο. Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία των δύο χωρών για την Ερευνα και τη Διάσωση, που ενώνει το FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών και τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν σε αυτά.

Μετά τη διμερή συνάντηση της Λευκωσίας, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Κάιρο όπου στην πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν τρόπους για την πιο αποδοτική αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προχωρήσει αυτή, ενώ θα διαμηνύσουν την αντίθεσή τους στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου που, όπως αναμένεται να τονίσουν, υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Παράλληλα με την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας Αθήνας - Λευκωσίας - Καΐρου, προχωρεί και η εμβάθυνση της συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η προχθεσινή επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβ. Λίμπερμαν, στη Λευκωσία, από την οποία προέκυψε η ισραηλινή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η ανακοίνωση της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην Ιερουσαλήμ στις 2 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, ο κ. Λίμπερμαν εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή του Ισραήλ στην τριμερή περιφερειακή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Εν τω μεταξύ χθες ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και ένα σμήνος μαχητικών προχώρησαν σε 21 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos