Σαμαράς: «Συναίνεση για Πρόεδρο και Σύνταγμα»

14 Νοεμβρίου 2014 10:31

Την έμπρακτη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να προωθηθεί η αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας

ζήτησε, χθες, ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά την πρώτη συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής επιτροπής της Ν.Δ. για το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός κήρυξε χθες την ανεπίσημη έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης (σ.σ.: επίσημα η διαδικασία θα ανοίξει μόλις κατατεθεί στη Βουλή, υπογεγραμμένο από τους βουλευτές της Ν.Δ., το κείμενο προτάσεων που θα διαμορφώσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η επιτροπή) και είναι προφανές ότι η μείζονος σημασίας αυτή διαδικασία μπαίνει, εκ των πραγμάτων, στην πολιτική κονίστρα. Και τούτο διότι ενδεχόμενη διάλυση της Βουλής, εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, θα ακυρώσει τη διαδικασία, αναβάλλοντας την αναθεώρηση για πέντε ή και περισσότερα έτη.

Χθες, πάντως, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και η κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί, ενώ δεν έκρυψε ότι η συνέχιση ή η διακοπή της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης θα είναι μία από τις παραμέτρους που θα κληθούν να σταθμίσουν οι βουλευτές κατά την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο. «Κι αυτός (σ.σ.: η αναθεώρηση) είναι ένας λόγος παραπάνω για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μη διακοπεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα αφαιρούσε, αν την διέκοπταν, από τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από τη νεολαία το δικαίωμα να αναπτύξουν ελεύθερα τα όνειρά τους με τη βοήθεια ενός μεταρρυθμιστικού σύγχρονου, καινοτόμου, καινούργιου Συντάγματος» ήταν η αναφορά του κ. Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε τις δύο διαδικασίες (εκλογή Προέδρου, αναθεώρηση) «ένα αληθινό πεδίο συναίνεσης... ώστε όλα να γίνουν πιο γρήγορα, πιο ομαλά και πιο δημοκρατικά».

Στη σύντομη ομιλία του προς τα μέλη της γαλάζιας προπαρασκευαστικής Επιτροπής μνημόνευσε θετικά το πρώτο μεταπολιτευτικό Σύνταγμα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, σχολιάζοντας ότι «συνδυάζει αρμονικά τον φιλελευθερισμό με ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου», αλλά επεσήμανε πως «έφτασε η ώρα να αλλάξουμε το Σύνταγμα με έμφαση στη λειτουργικότητα του πολιτεύματος και την πολιτική σταθερότητα».

Η αναφορά αυτή του κ. Σαμαρά θεωρείται ότι «φωτογραφίζει» τη διακηρυγμένη από τον Μάιο θέση για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, μέσω ενδεχομένως και της προσφυγής στους πολίτες ως άμεσους εκλογείς του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Κατά πληροφορίες, στις κατευθύνσεις του Μαξίμου δεν περιλαμβάνεται, αυτή τη στιγμή, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, ενώ ως προς τον εκλογικό νόμο θα συζητηθεί η ειδική πλειοψηφία μέσω της οποίας αυτός θα μεταβάλλεται. Κατά τον πρωθυπουργό, «η αλλαγή του Συντάγματος είναι η κορυφαία μεταρρύθμιση, το επιστέγασμα όλων των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα να έχει αλλάξει εντελώς σελίδα και δυναμική».

Πρόεδρος της επιτροπής και, πιθανότατα, εισηγητής της Ν.Δ. όταν ανοίξει επισήμως η συζήτηση θα είναι ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ενώ συμμετέχουν οι κ.κ. Τ. Νεράντζης, Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Τζαβάρας, Λ. Τσαβδαρίδης, Κ. Κουτσογιαννακόπουλος, Ασπασία Μανδρέκα, Φωτεινή Αραμπατζή, Ν. Παναγιωτόπουλος Σπ. Ταλιαδούρος, Γ. Κεφαλογιάννης. Κατά πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Τρίτη, θα διαμορφωθούν ομάδες εργασίας (ατομικά δικαιώματα, εκτελεστική εξουσία, νομοθετική εξουσία, δικαστική εξουσία). Η τελική πρόταση αναμένεται εντός μηνός.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos