Βενιζέλος: Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει μέτρα που σκοτώνουν την ανάπτυξη

05 Δεκεμβρίου 2014 14:47

Το μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι η πολιτική αβεβαιότητα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας

στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης. Και εξήγησε ότι αυτή η αβεβαιότητα δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και δίνει επιχειρήματα στους δανειστές, όταν η αντιπολίτευση αμφισβητεί επισήμως τη συνέχεια του κράτους, κάτι πρωτοφανές για την Ευρώπη.

Βενιζέλος: Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει μέτρα που σκοτώνουν την ανάπτυξη

Τόνισε, επίσης, ότι η αντιπολίτευση έχει μια πρωτοφανή αντίφαση, καθώς υποστηρίζει ότι θέλει να βγει από το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά δεν θέλει αυτό να το κάνει η κυβέρνηση. Τη μια μας κατηγορούν ως ενδοτικούς και την άλλη ως ριψοκίνδυνους, ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση, που παρατάθηκε υπέρμετρα, και αυτή η παράταση αδικεί τη χώρα, και οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι πέρασαν πέντε χρόνια και ότι η χώρα έχει τρεις σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες είναι:

- Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, όταν στην Ευρώπη κυριαρχεί η στασιμότητα ή και η ύφεση.

- Το πρωτογενές πλεόνασμα και το καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

- Το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με επιτυχία τα stress tests.

Η διαπραγμάτευση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι διπλή. Αφορά στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα στο νέο πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, αξιοπρεπές και ισότιμο. Γίνεται και σε ένα τρίτο επίπεδο, όπως είπε, που αφορά στο χρέος.

Στη σημείο αυτό τόνισε ότι είναι λάθος να προσπαθεί να πείσει κάποιος τις αγορές και το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και είναι επικίνδυνο να λέγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρώπη. Και αυτό, τόνισε, αφορά κυρίως άλλες χώρες, με υψηλό χρέος, το οποίο για δύο από αυτές (Γαλλία και Ιταλία) ξεπερνά τα 5 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος διαμήνυσε ότι τώρα που έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη «κανείς δεν μπορεί να επιβάλει μέτρα που σκοτώνουν την ανάπτυξη», υπογράμμισε ότι είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας και ότι έχουμε τη δυνατότητα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να έχουμε ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο.

«Δεν μιλάμε για παράταση του προγράμματος αλλά για τεχνική επέκταση των διαδικασιών» διευκρίνισε, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων».

Νωρίτερα, στη σύσκεψη που είχαν το πρωί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο, παρουσία του υπυοργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, συζήτησαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos