Δημοπρατείται η ψηφιακή προβολή του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη

04 Μαρτίου 2020 18:15

Το έργο χρηματοδοτείται με 200.000,00 €, από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Την κληρονομιά του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, που σημάδεψε ανεξίτηλα την ελληνική λαϊκή μουσική, για να φτάσει να θεωρείται σήμερα ένα εθνικό μουσικό κεφάλαιο, αξιοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο, η οποία διαθέτει ευρωπαϊκούς πόρους για καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που θα συμβάλουν στην προβολή και ανάδειξή της.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε τα τεύχη διακήρυξης και τη διαδικασία με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο “Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη”, το οποίο αποτελεί υποέργο της Πράξης “Ψηφιακή προβολή του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη”, συνολικού προϋπολογισμού 200.000,00 €.

Το έργο, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Συνολικά το έργο αφορά στην αξιοποίηση των ΤΠΕ και ειδικότερα των ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών για την αναπαράσταση του βίου και του έργου του Συριανού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη και την ενίσχυση του πολιτισμού της εμπειρίας, μέσω της ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός ψηφιακού / πολυμεσικού βιωματικού δρώμενου το οποίο θα αναπαριστά εικονικά μία ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας.

Το ψηφιακό αυτό δρώμενο, θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τις εξής ενότητες:

(α) το φαινόμενο του ‘ρεμπετισμού’ (τέλη του 19ου αιώνα - Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο),
(β) τον Βίο και το Έργο του Μάρκου Βαμβακάρη (βασισμένο στον αυτοβιογραφικό στίχο των τραγουδιών του), και
(γ) την ψηφιακή πολυμεσική απόδοση σημαντικών έργων του Μάρκου Βαμβακάρη με σύγχρονα ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα, και θα εγκατασταθεί σε δημοτικά ακίνητα, στον κεντρικό δρόμο του Οικισμού της Άνω Σύρου.
Παράλληλα, το έργο θα δημιουργήσει συμπληρωματικές ψηφιακές δράσεις στο υφιστάμενο Μουσείο Βαμβακάρη.
Για την υλοποίηση του έργου, πλην των ψηφιακών εφαρμογών, προβλέπεται και η τεκμηρίωση και συλλογή του απαραίτητου περιεχομένου για την πλήρη λειτουργία και την επίτευξη των στόχων προβολής και συνέχισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μάρκου Βαμβακάρη. Στην πράξη περιλαμβάνονται και δράσεις προβολής του έργου.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos