Κορωνοϊός: Θα βγει ειδικό σχέδιο για την κάλυψη των επιπλέον δαπανών των δήμων

04 Απριλίου 2020 15:14

Την παρέμβαση του Υπουργού Θ. Λιβάνιου προκάλεσε η έντονη ανησυχία των δημάρχων που εκφράστηκε στην τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ καθώς όπως είπαν: οι Δήμοι δεν


αντέχουν οικονομικά να σηκώσουν το βάρος των πρόσθετων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ταυτόχρονα με την δραματική μείωση των εσόδων τους από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων (απαλλαγή τελών, μείωση ενοικίων κλπ). Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρ. Κωνσταντέλλος μίλησε για μείωση εσόδων της τάξεως του 95%.

Οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ, στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία προβλέπει την καταβολή προκαταβολής των ΚΑΠ και την επιστροφή τους σε δόσεις ή την δανειοδότηση. Οι δήμαρχοι επέμειναν στο γεγονός ότι και αυτές οι επιστροφές θα επιβαρύνουν τους μελλοντικούς τους προϋπολογισμούς και εξέφρασαν ομόφωνα την δυσαρέσκειά τους.

Ο κ. Λιβάνιος ο οποίος όπως είπε παρακολουθούσε την τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΚΕΔΕ και παρενέβει για να διευκρινίσει ότι μια σειρά μέτρων που πάρθηκαν είναι πυροσβεστικά αμέσου ανάγκης κάλυψης της ρευστότητας και δεν απηχούν τις σκέψεις του υπουργείου για την συνολική υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο του κορονοϊού.

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν τρομερά προβλήματα ρευστότητας στις ΔΕΥΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να επιχορηγήσει τις ΔΕΥΑ διότι υπάρχει νομικό κόλλημα καθώς αυτές θα έπρεπε να ενταχθούν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ετσι βρέθηκε η λύση να επιχορηγηθούν οι δήμοι και αυτοί να επιχορηγήσουν τις ΔΕΥΑ και η επιχορήγηση αυτή να αποπληρωθεί σε 18 μήνες από την παρακράτηση των ΚΑΠ.

Παρόμοια λύση δόθηκε και στα ανταποδοτικά (από τον φορά 10 όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος να μεταφερθούν κονδύλια στον φορά 20) και να δοθεί μια προκαταβολή των ΚΑΠ ή οποία θα επιστραφεί σε 18 μήνες.

Ως προς το Δάνειο που μπορούν να πάρουν οι δήμοι με το άρθρο 44 παρ 2 με στοιχεία α και β της ΠΝΠ μετά από συγκεκριμένο ερώτημα του κ. Κυρίζογλου, ο κ. Λιβάνιος ξεκαθάρισε ότι προβλέπεται ακριβώς η ίδια διαδικασία που τηρείται και στο Φιλόδημος Ι. Το δάνειο καλύπτεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και πάλι εγγυάται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά οι δήμοι συνομολογούν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το δεύτερο κομμάτι που έθιξε ο Υφυπουργός Εσωτερικών ήταν η μείωση των δήμων από τα μέτρα ελάφρυνσης προσώπων και επιχειρήσεων σε σχέση με τις καταβολές τελών, μισθωμάτων, φόρων κλπ . Εκει θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική ανέφερε ο Υφυπουργός, αφού καταμετρηθούν συγκεκριμένα δεδομένα με την απώλεια που θα υπάρξει μέχρι το Μάιο, έτσι ώστε να ζητηθεί συγκεκριμένο ποσό από το Υπουργείο Οικονομικών.

Και στην συνέχεια όπως είπε, θα υπάρχει και ένα συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης για τις επιπρόσθετες δράσεις της για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Και οι προϋπολογισμοί θα πρέπει αναμορφωθούν το 2021 και δεν θα ληφθούν δεδομένα του 2020 διότι θα είναι πλασματικά, αλλά θα γίνουν σημείο αναφοράς το 2020.

«Είμαστε διατεθειμένοι να φτιάξουμε ένα ποσοτικοποιημένο σχέδιο» είπε ο κ. Λιβάνιος.

Επεσήμανε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια να τραβηχτούν κάποιες χρηματοδοτήσεις πιο νωρίς. Ανέφερε ότι δόθηκε η ΣΑΤΑ του πρώτου τριμήνου καθώς και ότι υπογράφτηκαν και οι ΚΑΠ του Απριλίου, στις 30 Μαρτίου.

«Το παρακολουθούμε από κοντά» είπε τελειώνοντας ο Υπουργός «είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους δημάρχους που έχουν ιδέες και προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί να νομοθετήσουμε».

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε επίσης ότι σε λίγες ημέρες ξεκινάει το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το Φιλόδημος για να τονώσει και τη οικονομία και σε λίγο θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ διευκρίνισε ότι τα ανταποδοτικά μπορούν να αναμορφωθούν με πάσης φύσεως ανειδίκευτες πιστώσεις και με τη ΣΑΤΑ και ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου ετοιμάζουν αυτή τη στιγμή σχετικές εγκυκλίους για όλα.

myota.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos