Άθλος ο διπλασιασμός των μονάδων ΜΕΘ – Νέα δωρεά 15 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

01 Ιουλίου 2020 21:34

Προσωπική μου δέσμευση η κάθε ιδιωτική δωρεά να βρίσκει την θέση που της αξίζει, τόνισε ο πρωθυπουργός -


Η Προεδρία της Κυβέρνησης θέτει σε χρήση ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ανάγκες του Δημοσίου
Σε δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 σύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, προχωρά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Στην ομιλία του στην ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη νόσο COVID-19, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι πολλά τα παραδείγματα ιδιωτικών προσφορών οι οποίες καθυστέρησαν ή χάθηκαν στον βάλτο της γραφειοκρατίας».

«Αποτελεί, λοιπόν, προσωπική μου δέσμευση η κάθε ιδιωτική δωρεά να βρίσκει την θέση που της αξίζει: Να έχει από την Πολιτεία, τα κίνητρα για να εκπονηθεί. Και από την Δημόσια Διοίκηση, τις συνθήκες για να υλοποιηθεί».

Εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του ΙΣΝ για τον COVID-19

Όπως ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, σύντομα η Προεδρία της Κυβέρνησης θα θέσει σε χρήση ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα γεφυρώνονται οι ανάγκες κάθε φορέα του Δημοσίου με τις δωρεές των ιδιωτών και, εν συνεχεία, θα παρακολουθείται βήμα - βήμα η υλοποίηση του κοινού έργου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται, αρκετές ΜΕΘ και ΜΑΦ επιστρέφουν στην αρχική τους αποστολή. Όπως τόνισε, «πρακτικά, τον Ιανουάριο διαθέταμε 5,5 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 12 μονάδες. Σήμερα, πετύχαμε να έχουμε 7 ανά 100.000 κατοίκους. Και με τις νέες δωρεές, θα φτάσουμε τις 12 μέχρι το τέλος του 2020».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε άθλο τον σχεδόν διπλασιασμό των δομών, επισημαίνοντας πως το Υπουργείο Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, κυρίως οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δούλεψαν ασταμάτητα.

«Σήμερα, υποδεχόμαστε μία ακόμη προσφορά, ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων, ειδικά για τον Covid. Αυτά θα χρηματοδοτήσουν τις υποδομές των νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ. Αλλά και δύο κεντρικές μονάδες μοριακού ελέγχου με τα αντιδραστήριά τους που θα εγκατασταθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα» συνέχισε, ενώ τόνισε ότι τους προηγούμενους μήνες, το δημόσιο σύστημα φανέρωσε τις τεράστιες, αλλά αναξιοποίητες δυνάμεις του.

K. Δρακόπουλος: Έχουμε τη θέληση να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, παρουσιάζοντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης αλλά και τη συνεχή συμβολή του ΙΣΝ στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας ανέφερε: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας έως τώρα, με σύμμαχο την υπευθυνότητα που επέδειξαν όλοι οι πολίτες. Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και ελπίζουμε οι συγκεκριμένες δωρεές να βοηθήσουν τη Δημόσια Υγεία, για κάθε πιθανή, έκτακτη ανάγκη, στο άμεσο αλλά και στο μακρινό μέλλον».

«Έχουμε τη θέληση να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα σύγχρονα, πολύπλοκα προβλήματα. Είμαστε εδώ, παρόντες, να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, προσφέροντας, στο μέτρο του δυνατού, τη βοήθειά μας σε εκείνους που έχουν ανάγκη» προσέθεσε.

Η «ταυτότητα» της δωρεάς

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Η δωρεά καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών.

Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.

Πέραν τούτου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί σειρά από πρωτοβουλίες για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των υποδομών του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Μέσω της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» καλύπτει έργα και προγράμματα ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 380 εκατομμύρια ευρώ.

Η στρατηγική σκοπιά

Η δωρεά του ΙΣΝ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός, δηλαδή η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 12 κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αύξηση των κρεβατιών θα «θωρακίσει» περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας έναντι ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την μακρόπνοη προστασία της δημόσιας υγείας.

Στις αρχές του 2020 η Ελλάδα διέθετε 565 λειτουργικές κλίνες σε ΜΕΘ, λιγότερες από έξι ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που την τοποθετούσε κάτω από το μισό του κοινοτικού μέσου όρου. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, η κυβέρνηση κατάφερε πολύ γρήγορα να αυξήσει σε 1.017 τον αριθμό των κρεβατιών, αναβαθμίζοντας υφιστάμενες κλίνες, ανοίγοντας άλλες που είχαν κλείσει λόγω ελλείψεων, αξιοποιώντας τις υποδομές στρατιωτικών νοσοκομείων και χρησιμοποιώντας Μονάδες ιδιωτικών κλινικών δίχως οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της Covid-19 έδωσε στη χώρα το χρονικό περιθώριο ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μακροπρόθεσμες λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς κάποιες κλίνες εντατικής θεραπείας που επιστρατεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες επανέρχονται στην αρχική τους χρήση, αποφασίστηκε να αυξηθούν τα μόνιμα κρεβάτια σε 1.200 -δηλαδή 12 ανά 100.000 άτομα- ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας έως το τέλος του 2020.

Η δωρεά του ΙΣΝ συμπληρώνεται από άλλες δωρεές που έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και από το στρατηγικό σχέδιο αύξησης των ΜΕΘ που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Η δημιουργία νέων κλινών ΜΑΘ συνεισφέρει σε αυτό το σκοπό, καθώς πρόκειται για μονάδες που μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ και να αυξήσουν περαιτέρω τα διαθέσιμα κρεβάτια σε περίπτωση ανάγκης.

Εκπαίδευση

Πέραν της δημιουργίας των νέων κλινών, το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ξεχωριστού κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση 7.000 εργαζόμενων σε ΜΕΘ, σε βάθος πενταετίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos