Λ. Αυγενάκης: «Καθήκον και ευθύνη του αθλητισμού να συστρατευτεί ενάντια στον εκφοβισμό, τη σχολική βία και την ξενοφοβία»

06 Οκτωβρίου 2020 14:47

«Μνημόνιο – Σύμφωνο Συνεργασίας» για την ανάπτυξη συνεργειών και δράσεων στους χώρους του αθλητισμού, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων


της σχολικής βίας, του εκφοβισμού στο φυσικό και διαδικτυακό περιβάλλον, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του χουλιγκανισμού και της ομοφοβίας, υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ), Αντωνία Τορρένς.
To Μνημόνιο μεταξύ της ΓΓΑ και του ΚΜΟΠ περιλαμβάνει την διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία σε παιδιά, εφήβους και νέους, αλλά και την προώθηση της σωστής συμπεριφοράς των παιδιών στον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και την εξάσκηση δεξιοτήτων.  
Το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, το οποίο λειτουργεί από το 1977, υλοποιεί από το 2015 την καινοτόμο δράση «Live Without Bullying» (www.livewithoutbullying.com), στο πλαίσιο αναζήτησης σύγχρονων τρόπων άμεσης υποστήριξης παιδιών και εφήβων που αντιμετώπιζαν προβλήματα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.
Μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας και αντίστοιχης εφαρμογής για κινητά, μαθητές (13 έως 18 ετών), γονείς και εκπαιδευτικοί, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα και δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης. Πρόκειται για τη μοναδική αντίστοιχη εφαρμογή messaging υποστήριξης στη χώρα μας, παρέχεται δωρεάν και έχει παρουσιαστεί και διακριθεί διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική.
Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, λοιπόν, το πρόγραμμα LWB του ΚΜΟΠ επεκτείνεται πλέον και στον χώρο του αθλητισμού, καθώς:
* δίδεται η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης αθλητικών χώρων – εγκαταστάσεων που υπάγονται στη δικαιοδοσία της ΓΓΑ για την υλοποίηση των κοινών δράσεων ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Live Without Bullying»,
* δίδεται η δυνατότητα διανομής και ανάρτησης ενημερωτικού υλικού του προγράμματος «Live Without Bullying» σε συγκεκριμένα σημεία προβολής που διαθέτουν οι αθλητικοί χώροι που υπάγονται στη δικαιοδοσία της ΓΓΑ,
* Οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την αξία και τη σημασία του αθλητισμού θα οργανώνονται από κοινού με το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά» του Υφυπουργείου Αθλητισμού, το οποίο ούτως ή άλλως δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων στις θεματικές ενότητες
α) Εκφοβισμός
β) Συμπεριφορά των παιδιών στον αθλητισμό,
γ) Ισορροπημένη Διατροφή
δ) Εθελοντισμός
ε) Εξάσκηση Δεξιοτήτων
Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, Αντωνία Τορρένς, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Αθλητισμού για τη θετική ανταπόκριση και την ευαισθησία που επέδειξε, επισημαίνοντας ακόμα ότι:
«Θυμάμαι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που είχατε δείξει για την πρωτοβουλία αυτή το 2018 επισκεπτόμενος το περίπτερο του ΚΜΟΠ στην Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που το γνήσιο ενδιαφέρον σας αποτελεί βάση για μια θεσμική συνεργασία, καθώς επί της δικής σας υπουργίας υπογράφεται αυτό το Μνημόνιο. Αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών σας για να προαχθούν οι αξίες του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.
Με το ίδιο ενδιαφέρον προσδοκούμε την υλοποίηση αυτού του Μνημονίου με τη σύσταση μιας Ομάδας Εργασίας, ενός ανοικτού διαύλου επικοινωνίας, για να πετύχουμε του στόχους που συμφωνήσαμε σήμερα. Άμεσα θα μπορούσε να υπάρξει μια συντονισμένη προώθηση των μηνυμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης του bullying στους αθλητικούς χώρους με κάποια σχετική αφίσα.
Ως Oργανισμός είμαστε δίπλα σας για να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε αθλητική δράση προάγει αξίες, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη και το αναφαίρετο δικαίωμα της ευχαρίστησης που όλα τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αποκομίζουν από τους χώρους που αθλούνται και εκπαιδεύονται.
Το κοινό μας μήνυμά είναι καμία ανοχή στον εκφοβισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.
Σας ευχαριστώ και πάλι διότι ενδυναμώνετε αυτή τη κοινωνική συμμαχία που απαιτείται για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του bullying».

Από την μεριά του, ο κ. Αυγενάκης τόνισε:
«Σε αυτή την κοινωνική συμμαχία που έχετε ήδη δημιουργήσει και διαρκώς ενισχύεται, έρχεται σήμερα το Υφυπουργείο Αθλητισμού να απλώσει ένα χέρι συνεργασίας μαζί σας και να επιβεβαιώσει με τον πιο θεσμικό και επίσημο τρόπο, τη δουλειά την οποία κάνετε. Την ποιότητα, τη συνέπεια και τη συνέχεια αφενός, αφετέρου τη διάθεσή μας ώστε να συνεργαστούμε και να ενισχύσουμε τη φωνή που εκπέμπετε προς κάθε πλευρά, όλα αυτά τα χρόνια.
Μου θυμίσατε όντως τη συνάντηση που είχαμε το 2018 στη Θεσσαλονίκη και καλά κάνατε, διότι είδατε τελικά πώς τα φέρνει η ζωή; Από τότε και μετά έτρεξαν πολλά γεγονότα και σήμερα είμαστε εδώ στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, άρα μια πρώτη θεσμική συνεργασία μεταξύ εσάς -και όλων των εμπλεκομένων μαζί με εσάς φορέων και προσωπικοτήτων- και του Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Θεωρείστε αυτονόητο ότι η ομάδα εργασίας που ζητήσατε, θα συσταθεί άμεσα με υπηρεσιακά στελέχη τα οποία γνωρίζουν και έχουν και εκείνα ευαισθησία γι’ αυτό το θέμα.
Θεωρείστε επίσης αυτονόητο ότι όποιο υλικό (π.χ. αφίσες) εσείς κρίνετε ότι μπορούμε εμείς να προωθήσουμε μέσα από διοργανώσεις που γίνονται, στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις αρχικά και στη συνέχεια σε εκείνες των δήμων όλης της χώρας, θα πραγματοποιηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη.
Είναι υποχρέωσή μας, αλλά το κάνουμε και μέσα από την καρδιά μας. Θεωρούμε ότι η συμμαχία αυτή πρέπει διαρκώς να ενισχύεται και να έχουν όλοι, μικροί-μεγάλοι, το δικαίωμα να απολαμβάνουν τη ζωή, να χαμογελούν, να δημιουργούν, να κάνουν και λάθη, να σκοντάφτουν αλλά να σηκώνονται ξανά και να συνεχίζουν την πορεία της ζωής, την οποία πολύ σωστά και εσεις μέσα από τις πράξεις σας διδάσκετε καθημερινά.
Δεν έχουμε παρά μόνο να ευχαριστήσουμε εσάς προσωπικά αλλά και όλα τα στελέχη, για την εξαιρετική δουλειά την οποία κάνετε και βεβαίως θεωρείστε μας- και προσωπικά αλλά και ως Υπουργείο- ως βασικούς συνεργάτες, από δω και στο εξής».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos