Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Ζήτησα από την ΕΕ να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία

16 Οκτωβρίου 2020 15:28

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με την επιμονή του ίδιου και του κ. Αναστασιάδη συζητήθηκε το θέμα.


Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων η προκλητικότητα της Τουρκίας. Συμφώνησαν οι υπόλοιποι ηγέτες και υπάρχουν ρητές αναφορές για την Τουρκία και τον σεβασμό που πρέπει να δείξει στα ψηφίσματα. «Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Δεκέμβριο είναι η καταλυτική ημερομηνία για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν συνετιστεί. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με την πανδημία και τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία σε όλες τις χώρες για τον κορωνοϊό και όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε σίγουροι πότε θα συναντηθούμε ξανά».

Για το Brexit επεσήμανε ότι μία καλή συμφωνία είναι χειρότερη από καμία συμφωνία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα βρεθεί η λύση.  Σημειώνεται ότι ναυάγιο καταγράφηκε στο ζήτημα του Brexit καθώς Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν σε συμβιβασμό. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση, σχολίασε ότι «η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί για μία συμφωνία, αλλά όχι με κάθε κόστος. Όπως είχε προγραμματιστεί, η διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν».

Το θέμα της Τουρκίας, που έθεσαν Ελλάδα και Κύπρος, έχει ενταχθεί, τελικά, στο κείμενο των Συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos