Κορωνοϊός: Το Σάββατο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα

30 Οκτωβρίου 2020 16:40

Αύριο, Σάββατο θα κάνει τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο twitter τόνισε ότι η Σάμος άντεξε και κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας.

Ο ισχυρός σεισμός στην Σάμο είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την ανακοίνωση νέων μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όπως έγινε γνωστό, δεν θα πραγματοποιηθούν απόψε οι ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Επίσης, δεν θα γίνει και η ενημέρωση στο υπ. Υγείας.

Τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει»

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο πρωθυπουργός αποφάσισε το πλήρες κλείσιμο της εστίασης. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά από σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επίσης μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, όπως την παράταση στις αναστολές συμβάσεων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρης ερώτησης του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την ενίσχυση των προγραμμάτων στήριξης».

Αντικρουόμενες εισηγήσεις

Μέχρι τις πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός δεχόταν αντικρουόμενες εισηγήσεις για το ποια μέτρα πρέπει να παρθούν προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η επέλαση της οποίας «σπάει» το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι προτάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) τις «σκληροπυρηνικές», οι οποίες επιτάσσουν οριζόντια μέτρα με χρήση της μάσκας παντού, άμεσο κλείσιμο της εστίασης, των ομαδικών συναθροίσεων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας,

β) τις πιο «μετριοπαθείς» που κάνουν λόγο για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά όχι κλείσιμο αυτών, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία γενικά και τον ήδη πληγέντα συγκεκριμένο κλάδο ειδικά.

Η σκληροπυρηνική ομάδα, στην οποία φέρεται να ανήκει και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, θεωρεί ότι η σταδιακή αυστηροποίηση των μέτρων δεν είναι αποτελεσματική και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στον πληθυσμό από ό,τι μια σκληρή μεν, αλλά χρονικά πιο περιορισμένη επιβολή οριζόντιων και γενικών μέτρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αποφυγή ενός νέου κλεισίματος της οικονομίας και της κοινωνίας, ωστόσο αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τότε το lockdown θα είναι αναπόφευκτο.

Υποχρεωτική μάσκα παντού

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την εισήγηση των επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, δηλαδή τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Η κρισιμότητα της κατάστασης φάνηκε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, λέγοντας πως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς είναι πιο επιθετικό από αυτό του προηγούμενου Μαρτίου και Απριλίου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό για ακόμα μια φορά να γίνει κατανοητό ότι οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το σχέδιο δράσης που θα ανακοινώσει σήμερα θα έχει ορίζοντα ενός μήνα, δηλαδή θα αφορά το Νοέμβριο, ενώ οι οποίες αναπροσαρμογές χρειαστούν θα γίνουν στα μέσα του μηνός καθώς τότε θα φανεί κατά πόσο αποδίδουν ή όχι τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ.

cnn.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos