Καμία πρωτοβουλία για την στήριξη των περιφερειακών ΜΜΕ

13 Νοεμβρίου 2020 21:40

O βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση προς τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσα, μαζί με άλλους 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανυπαρξία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των περιφερειακών ΜΜΕ.

 

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εμπράκτως μεριμνήσει ειδικά για τη στήριξη των Περιφερειακών Μέσων με μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν την περίοδο 2015-2019, όπως: το 4ετές πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης ημερήσιων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2019-2023, την εξασφάλιση 5ετούς παράτασης της υποχρεωτικής δημοσίευσης των διακηρύξεων, έως και 31/12/2020, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή διαφήμισης στο 5% για το σύνολο των τηλεοπτικών Μέσων, ενώ συστήθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία το Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου του ν.4487/2017 και το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης του ν.4339/2015. Παράλληλα θεσμοθετήθηκε η αυστηρή τήρηση της κατανομής των διαφημιστικών δαπανών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, η οποία ανέρχεται στο 30% της συνολικής, ανά φορέα, προσυπολογιζόμενης δαπάνης.

Στον αντίποδα η Κυβέρνηση και o υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει και παρακάμψει σκανδαλωδώς το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης με αποτέλεσμα να δοθούν αφειδώς και απροκάλυπτα χρήματα σε Μέσα ανύπαρκτα ή αρνητές του κορονοϊού.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αδιαφανείς πρακτικές με δικαιολογία την πανδημία για να μοιράσει χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς κριτήρια, διαφάνεια και προϋποθέσεις. Θεσμοθετημένα προγράμματα με κανόνες και όρους, καταργήθηκαν κι αντικαταστάθηκαν από τις αδιαφανείς Λίστες Πέτσα, ενώ έχει καταστρατηγήσει την υποχρέωση της ποσόστωσης, ώστε 30% να διοχετεύεται στα Περιφερειακά Μέσα.

Καταργήθηκε με το άρ.86 του ν.4674/2020, το διαφανές και με κριτήρια πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου του ν.4609/2019 και των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, έπειτα από το φιάσκο με την απόφαση για χρηματοδότηση εφημερίδων, όπως το «Μακελειό» και η «Ελεύθερη Ώρα» και για κατανομή των ενισχύσεων χωρίς αναλογικότητα ως προς τον αριθμό εργαζομένων, όπως όριζε η νομοθεσία. Επρόκειτο για την παταγώδη κατάληξη ενός κυβερνητικού αλαλούμ, καθώς ήδη είχαν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους, έντυπα άσχετα με την ενημέρωση, όπως στοιχηματικές εφημερίδες, αλλά και ιδιοκτήτες που χρωστούν σε εργαζομένους τους, στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Εξάλλου, για την περίοδο της πανδημίας, νομοθετήσατε, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το άρθρο 43 της ΠΝΠ 1/5/2020 τη μείωση κατά 50% του ενοικίου Περιφερειακών Τηλεοπτικών Μέσων προς τη DIGEA, δηλαδή την κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, παρόλο που ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ζητήσει την κατά 100% απαλλαγή τους.

Ταυτόχρονα, η εν λόγω διάταξη έθεσε σε καθεστώς ομηρείας τα Περιφερειακά Μέσα, καθώς η DIGEA απέκτησε το δικαίωμα να ρίξει «μαύρο» στο σήμα όποιου περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού καθυστερούσε έστω και μία ημέρα να καταβάλλει το σχετικό ενοίκιο. Τέλος, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες που χρειάζονται για τη διατήρηση της υποχρέωσης για δημοσίευση των διακηρύξεων.

Αντιλαμβανόμενοι τη δυστοκία της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή (πάρα των περί των αντιθέτων – συχνά - διακηρύξεων) οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποβάλουν και γραπτώς τις προτάσεις τους για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης Περιφερειακών Μέσων:

Ένα πρόγραμμα ενισχύσεων το οποίο θα περιλαμβάνει, την πλήρη αξιοποίηση του Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, της Εργάνης, αλλά και του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων και αφού πρώτα υπάρξει επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών από τις αρμόδιες Αρχές. Οι ενισχύσεις θα πρέπει να γίνουν με θεσμοθετημένα, ισότιμα και ξεκάθαρα κριτήρια, διαφανείς διαδικασίες και με ανάρτηση όλων των σχετικών δαπανών στη Διαύγεια. Έτσι ώστε να μην ξαναδούμε να δίνονται αφειδώς και απροκάλυπτα χρήματα σε Μέσα ανύπαρκτα, διασπορείς ψευδών ειδήσεων ή αρνητές του κορονοϊού.

Βασικός πυλώνας του προγράμματος θα είναι η διασφάλιση της αυστηρής τήρησης της υποχρέωσης για την κατανομή του 30% - τουλάχιστον - της προϋπολογιζόμενης διαφημιστικής δαπάνης κάθε φορέα του Δημοσίου, σε περιφερειακά ΜΜΕ.

Παράλληλα, απαιτείται να προβλεφθεί η κατά 100% αναστολή των πληρωμών των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών προς τη DIGEA. Η αναστολή αυτών των υποχρεώσεων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έδινε τη δυνατότητα στους Σταθμούς να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Επίσης, θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα έκτακτη, ειδική ρύθμιση, των οφειλών των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου προς στον ΕΔΟΕΑΠ με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων. Να προχωρήσετε, επιπλέον, σε γενναία φορολογικά μέτρα, όπως ο μηδενισμός του ΦΠΑ στην εκτύπωση, την πώληση και διανομή εντύπων ή την αγορά τηλεοπτικού χρόνου καθώς και στην κάλυψη του κόστους μεταφοράς εντύπων στην Περιφέρεια για το επόμενο 6μηνο. Ταυτόχρονα, να διευρυνθεί το δίκτυο πώλησης των εφημερίδων σε περισσότερα σημεία (π.χ supermarket) για όσο διαρκούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.

Τέλος, απαιτείται ένα πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας, όπως και η αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των μιντιακών επιχειρήσεων περιφερειακής εμβέλειας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό:

1. Πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει την υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης του Τύπου, με τη δημοσίευση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 9 μήνες; Ποια θα είναι τα κριτήρια και ποιο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την ενίσχυση των Περιφερειακών και Τοπικών ΜΜΕ και πότε; Θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ολιστικού προγράμματος ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων;

3. Θα συνεχίσει την πρακτική χρηματοδότησης των ΜΜΕ με Λίστες που χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αδιαφάνεια;

4. Θα τηρήσει το 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στα Περιφερειακά ΜΜΕ;

5. Θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε όχι μόνο να μην καταργηθεί η υποχρέωση για τη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Τύπο, αλλά για να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα;

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos