Πιερρακάκης: Θα υπάρχει αποδεικτικό για όσους εμβολιάζονται - Πώς θα κλείνουν τα ραντεβού

27 Δεκεμβρίου 2020 13:32

Με ένα χαρτί ή έναν κωδικό θα πηγαίνουν οι πολίτες για να εμβολιαστούν, όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε λεπτομέρειες για τη διαδικασία με την οποία θα μπορούν οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους προκειμένου να εμβολιαστούν.

«Οταν θα πηγαίνει ο πολίτης στο φαρμακείο για να κλείσει το ραντεβού, θα τυπώνει ο φαρμακοποιός ένα χαρτί, το οποίο θα πρέπει να το επιδεικνύεις στο κέντρο για λόγους ακρίβειας. Θέλουμε να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο πόσοι εμβολιάζονται και θέλουμε να μπορούμε να ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα παρατηρηθούν. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί να υπάρχει ένα αποδεικτικό για τον πολίτη ότι εμβολιάστηκε. Βέβαια το πού θα χρησιμοποιείται αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό ερώτημα, γιατί υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα τα απαντήσει η Ε.Ε», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Πιερρακάκης: Σε τρεις φάσεις το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού

Αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι θα γίνει σε τρεις φάσεις, οι οποίες, όμως δεν θα είναι αυτοτελείς. «Στην αρχή πάμε στοχευμένα. Ξεκινάμε από τους υγειονομικούς, τα γηροκομεία, από τις ευρύτερα προνοιακές δομές. Στην πορεία περνάμε στη δεύτερη φάση που είναι πολύ μεγάλη και θα σπάσει σε κομμάτια. Αφορά όλους τους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, αλλά και τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσουν από Covid. Αυτή τη φάση θα διαρκέσει κάποιους μήνες, ανάλογα με το πώς θα έρχονται τα εμβόλια».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο πολίτες που θέλει να εμβολιαστεί θα κλείνει εξαρχής δύο ραντεβού και όχι ένα, δεδομένου ότι τα εμβόλια είναι δύο δόσεων.

Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία ενημέρωσης, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «ο κόσμος θα ενημερωθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Καταρχάς θα γίνεται από τα ΜΜΕ, όπου η Επιτροπή θα λέει ποια κατηγορία πολιτών πρέπει να εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, θα λαμβάνουν κι ένα μήνυμα με προτεινόμενα ραντεβού και μετά από αυτό οι πολίτες που δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούν να πάνε στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ, τα οποία για αυτό το σκοπό, θα ανοίξουν για να κλείσουν τα ραντεβού τους»

«Ημέρα χαράς και ελπίδας η σημερινή»
Παράλληλα, ανέφερε ότι το υπουργείο θα φτιάξει εξερχόμενα τηλεφωνικά κέντρα, για να παίρνει το κράτος τηλέφωνα τους πολίτες προκειμένου να τους εντάξει στη διαδικασία. «Ο αριθμός που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ο αριθμός 13034. Από αυτό θα λαμβάνει ο κόσμος κλήσεις ή μηνύματα, αλλά θα μπορεί και να στείλει μήνυμα με τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμο για να δει αν είναι στις επιλέξιμες κατηγορίες για να κάνει το εμβόλιο».

Τέλος, σχολιάζοντας τη σημερινή «πρεμιέρα» των εμβολιασμών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι «σήμερα είναι μέρα χαράς κι ελπίδας. Μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα κράτη κατάφεραν να παραδώσουν ασφαλή εμβόλια. Ξεκινάμε με ένα, αλλά στην πορεία θα έχουμε πολλά και πλέον είμαστε στην αρχή του τέλους. Η αρχή του τέλους βέβαια δεν είναι το τέλος. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη διαδρομή».

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos