Δημοσκόπηση Metron Analysis: Tι απάντησαν οι πολίτες για το εμβόλιο

28 Ιανουαρίου 2021 21:21

Πρώτος σε δημοτικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Τρίτος, πίσω από τη Φώφη Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας

Τι πιστεύουν οι πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας - Ευρήματα έκπληξη για τον εμβολιασμό - Θέλουν ή όχι οι πολίτες αστυνόμευση των πανεπιστημίων - Στο 16% η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο γκάλοπ της Pulse για τον ΣΚΑΪ
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 16,4 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Το ποσοστό είναι μάλιστα διευρυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, το ΚΙΝΑΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 3,6% και το ΜέΡΑ25 2,4%. Τον Δεκέμβριο του 2020 η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είχε μετρηθεί στο 15,6%.

metron-14


Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 60% των θετικών γνωμών. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Φώφη Γεννηματά με 39% θετικές γνώμες και τρίτος ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές.

metron-13


Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί ένα 56% θετικών κρίσεων και τον Αλέξη Τσίπρα μόλις 20%.

metron-7
metron-8


Η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας, με βάση των διαχρονικά στοιχεία, έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πλέον (48%) ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

metron-4


Σημαντικότερο πρόβλημα θεωρούν οι πολίτες την πανδημία και ακολούθως την οικονομία. Ως προς το χρόνο εξόδου από την υγειονομική κρίση, η μεγάλη πλειοψηφία (55%) υπολογίζει ότι θα είναι απομακρυσμένος, μετά το 2021.

metron-5
metron-9


Σχεδόν δύο στους τρεις λένε «ναι» στο εμβόλιο, όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό τους αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

metron-10
metron-11


Σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες τάσσονται υπέρ της αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων, με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον κεντρώο, κεντροδεξιό ή δεξιό πολιτικό χώρο.

metron-12
metron-2

Pulse (ΣΚΑΪ): Στο 16% η «ψαλίδα» 

Σταθερό προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 3%.
proth1

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (έναντι 45% στο προηγούμενο γκάλοπ του Δεκεμβρίου) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24% (έναντι 25%) με τη διαφορά να παραμένει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.
pro1

Στα ελληνοτουρκικά καταγράφεται η απαισιοδοξία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Εξάλλου, περίπου 6 στους 10 εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η προεδρία του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos