Τσίπρας: Αν τολμά ο κ. Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές

19 Σεπτεμβρίου 2021 13:44

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, παραχωρεί αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτημα γιατί δεν ζητά εκλογές και αν φοβάται την ήττα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει απαντήσει πολλάκις στο ερώτημα και προκάλεσε τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει: «Εχω πει πολλές φορές ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Εχει με βάση το Σύνταγμα, την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά, ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».

Τσίπρας για τους νέους: Πάντα για ό, τι συνέβαινε, ήταν οι υπεύθυνοι
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ξεκίνησε να απαντά στις ερωτήσεις με τη φράση πως οι νέοι «καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα. Κατανοώ την δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί με τους νέους. Πάντα, για ό, τι συνέβαινε στη χώρα οι υπεύθυνοι ήταν οι νέοι».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε στοχοποιήσει τους νέους. «Για την πανδημία ήταν οι ανέμελοι, που είχαν την ευθύνη για τη διασπορά του ιού. Ηταν αυτοί που δεν είχαν το δικαίωμα να βγουν στις πλατείες και έτρωγαν ξύλο. Ηταν οι τεμπέληδες και έπρεπε να μπουν σε καλούπι. Ηταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο της αντεργατικής μεταρρύθμισης. Ηταν αυτοί που κόπηκαν τόσο μαζικά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ζήτημα είναι να δούμε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νέας γενιάς», σημείωσε, για να προσθέσει ότι οι νέοι «δεν θέλουν gigabyte και χαρτζιλίκια, αλλά όραμα για να μείνουν στη χώρα».

Και επισήμανε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια ριζική αλλαγή στη ζωή, στην καθημερινότητα και στην προοπτική των νέων ανθρώπων. «Τους πρότεινε το εξευτελιστικό της κάρτας Gigabyte και το εξευτελιστικό των 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Στην πραγματικότητα είναι ένα πρόγραμμα που αφορά 100 ευρώ τον μήνα». Και σημείωσε: «Για τον λόγο αυτό ήρθαμε να μιλήσουμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν εδώ και να σπουδάσουν εδώ, έχοντας μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Τσίπρας για εμβολιασμό: Να σταματήσουν οι πολίτες να είναι επιφυλακτικοί
Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Πρέπει να αναζητηθεί και κάποιος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία. Διάβασα προχθές τα επίσημα στοιχεία του ΕCDC και η χώρα μας είναι το τελευταίο διάστημα, από τον Αύγουστο και μετά, δεύτερη σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους. Αυτή η πραγματικότητα, η δυσμενής πραγματικότητα, έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Τη θετική εξέλιξη την πιστώνονταν ο Μωυσής, ενώ την αρνητική τη χρεώνονταν κάποιοι άλλοι».

«Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικό όπλο, αλλά δεν προχωρά όπως έπρεπε. Είναι αρκετά χαμηλά τα νούμερα. Και γι' αυτό υπάρχουν ευθύνες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει. Τα πράγματα άρα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Χρηματοδότησε όχι το μήνυμα, αλλά τα ΜΜΕ. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο στάδιο», είπε.

«Πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας, να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί. Βλέπουμε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30% περίπου που δεν έχουν εμβολιαστεί στις πολύ κρίσιμες ηλικίες άνω των 80, που με βάση τη στατιστική, εκεί έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής ή κομματικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς, με κάθε μέσο ότι, η αξία είναι η ζωή τους και πρέπει να την προστατεύσουν οι ίδιοι και να βγούμε μπροστά και θα βγούμε μπροστά. "Ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό", είναι το μήνυμά μας», επισήμανε στη συνέχεια.

 Τσίπρας για εκλογικές συνεργασίες: Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του
Σχετικά με το ποιον θα συνεργαζόταν μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που χρειαζόταν κάτι τέτοιο για να σχηματίσει κυβέρνηση, απάντησε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με όραμα και προοπτική. Η πολιτική που θα εφαρμόσει, θα απαντήσει στο ερώτημα για τη διεύρυνση των ανισοτήτων, στο αίσθημα ανασφάλειας. Το κρίσιμο δίλημμα αυτήν την ώρα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση, ή εάν η χώρα θα αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή».

Και συνέχισε: «Εμείς έχουμε θέσει και το στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών, που είναι πάρα πολύ απλό: Θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτική σε αυτή την κατεύθυνση; Θα έχουμε κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκβιασμοί εκλογικοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες; Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για να έχουμε μία εξέλιξη σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι, «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Δείτε live τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ:

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου (18/9) ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», κατά την οποία -μεταξύ άλλων- παρουσίασε το πρόγραμμά του για την επόμενη ημέρα, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 Η ομιλία του κ. Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, που κατηγόρησε για… clopy paste τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σλόγκαν «νέα αρχή». Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε πως από πλευράς του κ. Τσίπρα «υπήρχε αδυναμία να απαντήσει και στις ανησυχίες του σήμερα και στα ερωτηματικά του αύριο. Ηταν μια αναπαραγωγή από κλισέ».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos