Αναβάλλεται το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με απόφαση Μητσοτάκη λόγω της μετάλλαξης Omicron

27 Νοεμβρίου 2021 14:22

Η απόφαση ελήφθη λόγω της κατάστασης που διαμορφώνει η νέα παραλλαγή του ιού – Αναμένεται να διεξαχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 - Τον σημερινό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη πρότεινε για νέο γραμματέα της ΝΔ - Δείτε βίντεο
Αλλάζει ημερομηνία τελικά το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο ήταν να διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο 3-5 Δεκεμβρίου με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε Κοζάνη και Ιωάννινα αποφάσισε και ανακοίνωσε στο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα, να μεταφέρει το συνέδριο για το πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού.

 Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός στο Προσυνέδριο της ΝΔ, στα Γιάννενα, υπό τον τίτλο «Για τις επόμενες γενιές - Το βλέμμα στο μέλλον» σημείωσε πως «μιλώντας με αρκετά κομματικά μας στελέχη και χθες, στην πολύ ωραία περιοδεία την οποία κάναμε στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σωστό στην παρούσα συγκυρία να μεταθέσουμε την οργάνωση του Τακτικού μας Συνεδρίου για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022».

Όπως είπε δε, «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα υποδειγματικό Συνέδριο, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Προφανώς και όλοι όσοι θα προσέρχονταν θα ήταν εμβολιασμένοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τη δυνατότητα να κάνουν και rapid test. Όμως, σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία θα έστελνε ενδεχομένως το λάθος μήνυμα».

 Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα, ως νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τον σημερινό πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, με επιτυχημένη θητεία, δικηγόρο με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα ανανέωσης, όχι μόνο σε επίπεδο προγραμματικού λόγου αλλά και σε επίπεδο στελεχών.

Το σήμα που στέλνεται με αυτή την κίνηση είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τους νέους στην πρώτη γραμμή και ότι φέρνει στο προσκήνιο μια νέα γενιά στελεχών. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου γραμματέα θα γίνει διαδικτυακά.

Όσα είπε ο πρωθυπουργός στα Ιωάννινα:

Καλημέρα σας. Συγχαρητήρια για την οργάνωση αυτής της πολύ δυναμικής προσυνεδριακής συνεδρίασης. Επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη ανακοίνωση.

Μιλώντας με αρκετά κομματικά μας στελέχη και χθες, στην πολύ ωραία περιοδεία την οποία κάναμε στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σωστό στην παρούσα συγκυρία να μεταθέσουμε την οργάνωση του Τακτικού μας Συνεδρίου για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Θα αναμένω τις σχετικές εισηγήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής για την ακριβή ημερομηνία.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα υποδειγματικό Συνέδριο, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Προφανώς και όλοι όσοι θα προσέρχονταν θα ήταν εμβολιασμένοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τη δυνατότητα να κάνουν και rapid test. Όμως, σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία θα έστελνε ενδεχομένως το λάθος μήνυμα.

Είμαστε ένα κόμμα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι επί δικής μου Προεδρίας υλοποιήσαμε το θεσμό των ετήσιων Τακτικών Συνεδρίων -με την εξαίρεση του 2020 λόγω COVID-19- και θεωρώ επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε αυτή τη μικρή χρονική μετάθεση έτσι ώστε νομίζω να είμαστε και εναρμονισμένοι με το γενικότερο κλίμα το οποίο επικρατεί στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή υπάρχουν κομματικές διαδικασίες οι οποίες δεν μπορούν να καθυστερήσουν, η εισήγησή μου θα ήταν να διεξαχθεί η επόμενη Συνεδρίαση της υφιστάμενης Πολιτικής Επιτροπής με αντικείμενο την εκλογή του νέου Γραμματέα του κόμματος. Και η πρότασή μου για νέο Γραμματέα του κόμματος είναι ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο Παύλος Μαρινάκης.

Κατά συνέπεια, και ευχαριστώντας για ακόμα μία φορά τον Γιώργο Στεργίου για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στο κόμμα, εισηγούμαι αυτή τη διαδικασία, κύριε Γραμματέα, κύριε Γενικέ Διευθυντά του Κόμματος, κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τη διεξαγωγή μιας εξ αποστάσεως Πολιτικής Επιτροπής με διαδικτυακή ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Γραμματέα του Κόμματος πριν το τέλος του έτους, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Και τη διεξαγωγή του Τακτικού μας Συνεδρίου κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αναμένοντας τις εισηγήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής.
Θεωρώ ότι αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία, είναι το πιο σωστό και το πιο επιβεβλημένο να κάνουμε ως ένα υπεύθυνο και ώριμο κόμμα που είμαστε.

Ευχαριστώ πολύ.

Η οργάνωση για το συνέδριο

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινούσαν με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στις 3 Δεκεμβρίου. Την επόμενη μέρα το Σάββατο θα είχαν την δυνατότητα παρεμβάσεων στελέχη και βουλευτές και όχι μόνο στα θεματικά τραπέζια που οργανώνονταν, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά για τα μείζονα θέματα της πολιτικής συγκυρίας. Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου θα στήνονταν κάλπες για την ανάδειξη της Πολιτικής Επιτροπής.

Όλος ο προγραμματισμός και η οργάνωση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα μετατίθεται πλέον για τις αρχές της νέας χρονιάς σε ημερομηνία που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Ελληνική προετοιμασία για τη νέα μετάλλαξη

Επί της αρχής, «θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα» γνωστοποίησε από νωρίς χθες και ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ άμεση κινητοποίηση αναφορικά με την παραλλαγή «Όμικρον» σημειώθηκε και επί ελληνικού εδάφους, καθώς συνεδρίασε έκτακτα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή προέβλεψε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από την νότια Αφρική, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα στις 6 το πρωί.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων από τις χώρες: Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, την Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την Ελλάδα, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας, ενώ κατά την είσοδό τους θα πραγματοποιείται Rapid Test, θα επιβάλλεται καραντίνα για 10 ημέρες και επανέλεγχος όλων των ταξιδιωτών, ώστε να λήξει η καραντίνα τους, εφόσον διαθέτουν με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR).

Στο ενδιάμεσο, σε επανέλεγχο όλων των θετικών δειγμάτων PCR (κρούσματα του κορωνοϊού) που εντοπίσθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Ελλάδα προχωρούν άμεσα οι υγειονομικές αρχές, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που προκαλεί η μετάλλαξη. Και αυτό γιατί, πρόκειται για τη «χειρότερη μετάλλαξη» από την αρχή της πανδημίας επισημαίνουν οι ειδικοί, αφού διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, δηλαδή στο μέρος εκείνο του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του Covid, αριθμός διπλάσιος από τις μεταλλάξεις της παραλλαγής Δέλτα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos