Σταϊκούρας: Τις επόμενες εβδομάδες το έκτακτο επίδομα για τη στήριξη των ευάλωτων

06 Μαρτίου 2022 15:50

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου - Τις επόμενες ημέρες η νομοθέτηση του χαμηλότερου ΕΝΦΙΑ - Την ερχόμενη εβδομάδα οι προτάσεις της Κομισιόν για τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων

«H ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη, και θα συνεχίσει να κάνει, το καλύτερο εφικτό για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας», επισήμανε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχετικά με την επίδοση της οικονομίας, αναφορικά με το ύψος της ανάπτυξης που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο 8,3%, ο υπουργός τονίζει ότι «η ελληνική οικονομία, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το 2021, εμφάνισε μεγάλη ανθεκτικότητα και επέδειξε ισχυρή και βιώσιμη δυναμική». Ωστόσο αναφέρει ότι «όλα αυτά “θολώνουν” από το νέο -παγκόσμιο- περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Περιβάλλον που απαιτεί ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σύνεση και αποφασιστικότητα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων, με βασικό χαρακτηριστικό την τεράστια αύξηση -κυρίως- του ενεργειακού κόστους, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη, και θα συνεχίσει να κάνει, το καλύτερο εφικτό για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι η κυβέρνηση:

* Θα συνεχίσει να επιδοτεί λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

* Μειώνει -περαιτέρω- τον ΕΝΦΙΑ, ώστε να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.

* Θα αυξήσει, για 2η φορά εφέτος, γενναία αλλά ρεαλιστικά, τον κατώτατο μισθό.

* Προχωρά τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον δυνητικό δημοσιονομικό χώρο, στην έκτακτη στήριξη αδύναμων συμπολιτών μας.

* Τέλος, αναζητά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νέες “γραμμές άμυνας”, για πρόσθετη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση πάντως δίνουν μεγάλο βάρος στη συνδρομή από τον ΕΕ και στην ανάληψη κοινής δράσης απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς την Κομισιόν, η οποία και έγινε αποδεκτή για την συγκρότηση Ταμείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι βούληση κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να αποφασίσει για την ενίσχυση των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων. Όπως είπε, θα περιμένουμε τα στοιχεία του προϋπολογισμού για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Διευκρίνισε επίσης ότι, σε λίγες ημέρες θα νομοθετηθεί ο χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ.

Αλλη μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι το 2023 να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να μειωθούν κι άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές. Όπως είπε ο υπουργός, χτίσαμε ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα ύψους 40 δισ. – τα υψηλότερα στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου στην Ευρώπη, έκανε λόγο για ένα ταμείο που θα διοχετεύει πόρους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο στις χώρες για στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων. Επισήμανε δε, ότι την εβδομάδα που μας έρχεται θα έχουμε προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των ευάλωτων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos