Κ. Μητσοτάκης για ενέργεια: Ως ΕΕ θα παρέμβουμε και θα σπάσουμε το παιχνίδι των κερδοσκόπων

25 Μαρτίου 2022 21:15

«Καταφέραμε να μπει ρητή αναφορά στα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, ανάμεσα και σε άλλες επιλογές για να συμπιέσουμε τις τιμές», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Κοινή συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αν και όπως είπε οι συζητήσεις για την ενέργεια ήταν αρκετές δύσκολες.

«Προσήλθαμε στο Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου. Καταφέραμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές, που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές».

«Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις, που κάποιες φορές δραματοποιούνται από τα ΜΜΕ, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα που είναι ικανοποιητικά, θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ως ΕΕ θα παρέμβουμε και θα σπάσουμε το παιχνίδι των κερδοσκόπων, δεν θα πληρώνουμε τον πόλεμο της Ρωσίας». «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει εθνικές παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα του πολέμου, έχει ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράνομη και παράλογη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κατανόηση για το πως δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, πως έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν αντανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.

«Ακούσαμε τις ανακοινώσεις της Ντερ Λάιεν ότι η Ευρώπη θα συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου αερίου και θα έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ ως Ευρώπη σε σχέση με το να το κάνει κάθε κράτος μεμονωμένα».

Τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα που είναι ικανοποιητικά και θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές.

«Ορισμένες χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στη Μαριούπολη και θα είναι ευχής έργον, αν η Ρωσία αντιληφθεί ότι η τακτική των επιθέσεων με αθώα θύματα, τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει δύσκολη την επίτευξη εκεχειρίας».

{https://www.youtube.com/watch?v=kmYd0QV2gvs}

ertnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos