Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

28 Απριλίου 2022 14:01

"Μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκανα υπερπτήσεις.

Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρέπει αν σταματήσει άμεσα. Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε στις 13:00, σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ομόλογό του της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν.

Νωρίτερα η κυβέρνηση έβαλε "πάγο" στα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ως μία πρώτη απάντηση στο άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο.

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης "με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα" και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

H απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη και έρχεται μετά το μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε ότι οι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. "Συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο και με κανένα τρόπο δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι επίσης απολύτως σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" ανέφερε.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μάριν

{https://www.youtube.com/watch?v=2getYrrd4gQ}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos