Ποινές και κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στους Δήμους

09 Σεπτεμβρίου 2022 14:34

Ποινές και κίνητρα για τους δήμους και το δημόσιο προκειμένου να πετύχουν τον στόχο της μείωση κατά 10% στην ενεργειακή κατανάλωση, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα ανακοίνωση τα εξής μέτρα:

Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, διοικητικά, την σχετική ΚΥΑ που έχει εκδοθεί περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Το μέτρο αυτό θα επιβάλεται, σε περιπτώσεις παράληψης διορισμού διοικητικών και ενεργειακών υπευθύνων, αλλά και μη εκτέλεσης των καθηκόντων από τους διορισθέντες.

Επιβάλεται δεσμευτικός στόχος μείωσης 10% για τους Δήμους, με έμφαση στον οδοφωτισμό, αν και η ΚΕΔΕ ορθώς έχει αντιδράσει καθώς μπαίνει θέμα οδικής ασφάλειας και ευρύτερης ασφάλείας. Ηδη ορισμένοι δήμοι έχουν ανακοινώσει όιτ δεν θα προχωρήσουν σε μείωση του οδοφωτισμού.

Διαγωνισμός με δώρο ένα 5ημερο στην πανέμορφη Πάρο ! (Διαμονή + Αυτοκίνητο + Εισιτήρια + Γεύμα)

Ομως όπως ανακοινώθηκε όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το Κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο. Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρύνεται για τις δαπάνες οδοφωτισμού που είναι ανταποδοτικές -ειδικά με τις σημερινές, ακραίες τιμές ενέργειας- αν δεν υφίσταται μια επαρκής προσπάθεια εξοικονόμησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την άλλη βέβαια η ΚΕΔΕ καταγγέλει ότι η ΔΕΗ δεν δίνει ενεργειακό χώρο για τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί σε σχολικά κτήρια κυρίως όπως στην περίπτωση του Ιλίου.

Από την άλλη προβλέπεται μπόνους, για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου πετύχουν εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα). Βασική προϋπόθεση σε σχέση με την στοχοθεσία θα είναι να μην υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του φορέα, π.χ. λόγω διαφορετικών καιρικών συνθηκών κ.λπ.

Οσες Υπηρεσίες πετύχουν 5% παραπάνω του στόχου στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας δηλαδή 15%, θα λάβουν αντίστοιχα και έκτατη ενίσχυηση 5% επιπλέον, το 2023.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συστηματοποίησης της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας θα αναπτυχθούν επιπλέον δράσεις, που θα βοηθήσουν στην άμεση επίτευξη των στόχων μείωσης της κατανάλωσης.
Βασικό εργαλείο θα είναι ομάδες (task force), με ειδικούς ενεργειακούς αναλυτές. Οι ομάδες αυτές θα αναλαμβάνουν δράσεις όπως:
– Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τόσο των ενεργειακών υπευθύνων ανά κτίριο όσο και των εργαζομένων
– Ενεργειακός έλεγχος ανά κτίριο και εφαρμογή ειδικής μεθοδολογίας για τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας
– Διαμόρφωση και εφαρμογή, πιλοτικά αρχικά, εξειδικευμένων ανά κτίριο διαδικασιών λειτουργίας
– Έλεγχος κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και υποστήριξη των ενεργειακών υπευθύνων στη διερεύνηση δυνατοτήτων μείωσης κόστους
– Έλεγχος εφαρμογής των δράσεων μείωσης κόστους και συνεχής βελτίωση/προσαρμογή

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos