Δημοσκόπηση RASS: Στις 7,8 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ, κυριαρχία Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία

06 Δεκεμβρίου 2022 01:14

Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα κατέγραψε η RASS σε πανελλαδική δημοσκόπηση για το ACTION 24, στο διάστημα από 28 Νοεμβρίου ως 2 Δεκεμβρίου. 

Οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη (47,9%), σε σχέση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα (20,6%), ενώ θετικό ισοζύγιο δημοτικότητας αποδίδουν μόνον στους κ.κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη. Η πρωτιά της ΝΔ θεωρείται επίσης δεδομένη από τους πολίτες στην παρούσα συγκυρία -  το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 75% στην παράσταση νίκης. 

«Στο μέτρο που πρέπει» εκτιμούν σχεδόν οι μισοί πολίτες (48,6%) ότι είναι η πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά θέματα, ενώ στο  ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία δηλώνουν πως αισθάνονται πιο ασφαλείς με πρωθυπουργό τον κ. Κ. Μητσοτάκη (51,7%).

Η πρόθεση ψήφου

Στο 31,3% καταγράφεται η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία και στο 23,5% για τον  ΣΥΡΙΖΑ. Το  ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται στο 13,8% , το  ΚΚΕ στο 6,2% η  Ελληνική Λύση στο 3,8% και το ΜεΡΑ25 στο 3,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος μετρήθηκε στο 9,1%.

Σμειώνεται ότι - όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις - εντονη είναι η ανησυχία των ψηφοφόρων  για το οικονομικό τους μέλλον (79,3%). Ωστόσο, όπως σημειώνουν τα στελέχη της RASS, «παρά το γεγονός ότι τους απασχολεί η ακρίβεια, θεωρούν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι πρωτίστως απότοκο της διεθνούς συγκυρίας (57,3%) και δευτερεύοντος ευθύνη της κυβέρνησης (41,7%), ενώ οι επτά στους δέκα δεν πιστεύουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού σε αυτή τη φάση έχει αποδώσει. 

Δείτε όλη την δημοσκόπηση

ras-3
ras-4
ras-5
ras-6
ras-7
ras-8
ras-9
ras-10
ras-11
ras-2

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos