Θρίλερ με την Εύα Καϊλή: Σύλληψη, κράτηση ή ανάκριση;

10 Δεκεμβρίου 2022 15:28
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην επιχείρηση των βελγικών αρχών «καθαρά χέρια» που ξεκίνησε την Παρασκευή, για υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με χρηματισμούς του Κατάρ σε άτομα που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κεντρικό πρόσωπο την Εύα Καϊλή. 


Η τύχη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή και μίας εκ των 14 αντιπροέδρων της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή, παραμένει ασαφής από χθες, οπότε και ανακοινώθηκε η προσαγωγή της για ανάκριση. Σχεδόν ταυτόχρονα, οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir δημοσίευσε ότι συνελήφθη ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Ωστόσο, πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση όσον αφορά στο σκέλος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Πληροφορίες από τις βελγικές αρχές αναφέρουν ότι σήμερα το απόγευμα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση. Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Από τη Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρουν πληροφορίες ότι περιμένουν ενημέρωση από την εισαγγελική αρχή των Βρυξελλών. Παρόμοια είναι και η αντίδραση των ευρωσοσιαλιστών, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι περιμένουν τις ανακοινώσεις των δικαστικών αρχών.

Την ίδια ώρα, πηγές από τις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι η ίδια έχει προσαχθεί και ανακρίνεται παρουσία δικηγόρου της. Αναφορές, έκαναν λόγο για εντοπισμό μεγάλου ποσού χρημάτων στο σπίτι που διατηρεί μαζί με τον σύντροφό της. Από την άλλη, στενοί συνεργάτες της ευρωβουλευτή έως χθες το βράδυ, διέψευδαν την πληροφορία για προσαγωγή, λέγοντας ότι η ίδια βρίσκεται στο σπίτι της. Κάτι που έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί. 
Η βελγική Le Soir μιλά για προσαγωγή της για ανάκριση. Το ίδιο μεταδίδουν και δύο ανταποκριτές της γαλλικής Le Monde στις Βρυξέλλες, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. «Αρκετά άτομα κρατήθηκαν για ανάκριση και πιθανόν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Μεταξύ αυτών, στην Εύα Καϊλή» επισημαίνουν.

Αντίθετα, η βελγική L' Echo μιλά για σύλληψη της ευρωβουλευτή με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς είναι και ο μόνος τρόπος με τον οποίο επιτρέπεται η διαδικασία, δεδομένης της ιδιότητάς της. Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι βρέθηκαν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, ενώ και ο πατέρας της ανακρίνεται, αφού ενώ βρισκόταν σε κίνηση, βρέθηκε στην κατοχή του βαλίτσα με μετρητά. Ανάλογη πληροφορία μετέδωσε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής το Γαλλικό Πρακτορείο, που υποστήριξε ότι συνελήφθη. 


lecho2
lecho1



Η Εύα Καϊλή είχε επισκεφθεί το Κατάρ στις αρχές Νοεμβρίου. Αίσθηση είχε προκαλέσει ομιλία που πραγματοποίησε λίγο αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν χαρακτήρισε τη χώρα «πρωτοπόρο» σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πλήθος δυσμενών αντιδράσεων.

Η έρευνα εστιάζει στις ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται το Μουντιάλ, που θεωρείται ότι επηρέασε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.


Με διεθνές ένταλμα, συνελήφθη η σύζυγος του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, που είναι εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση. Κατά την έρευνα που έγινε χθες στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Τη διέγραψαν ΠΑΣΟΚ και Ευρωσοσιαλιστές 

Δεδομένων των εξελίξεων, ακαριαία υπήρξε χθες η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, το οποίο με μια λακωνική ανακοίνωση έθεσε την Εύα Καϊλή εκτός κόμματος μετά από 18 χρόνια ενεργούς πολιτικής της δράσης. Στη σχετική ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται πως «μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη». Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι διεγράφη και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ.


«Τρομοκρατημένοι» οι Ευρωσοσιαλιστές

Η υπόθεση φαίνεται πως πλήττει σε πολιτικό επίπεδο την Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το κόμμα να επανέρχεται πολλές φορές χθες σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις, τις οποίες πυροδότησε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, Le Soir.

Το δημοσίευμα της Le Soir:

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.


lesoir


Η ανακοίνωση των Ευρωσοσιαλιστών:

Αντιδρώντας σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με βελγική έρευνα για καταγγελίες διαφθοράς, που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και Knack, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει:

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τους ισχυρισμούς για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο Όμιλος S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, εμείς δεν θα σχολιάσει δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες.

Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητάμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ επιχειρούσε να πετύχει την κατάργηση της βίζας και επισκέψεις των πολιτών του στην Ευρώπη υπό το καθεστώς Σένγκεν, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση αρκετών χωρών, όπως της Γαλλίας.
Παρά τους δραματικούς τόνους της ανακοίνωσης, οι Ευρωσοσιαλιστές επανήλθαν, μέσω Twitter, ξανά στο θέμα αργά χθες, δηλώνοντας πως «Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις», για να ανακοινώσουν δύο ώρες μετά τη διαγραφή της Εύας Καϊλή.

«Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες», τονίζεται στο tweet της διαγραφής της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο OPEN, αναφέρει ότι κοινός παρονομαστής των ανακοινώσεων και της προβολής, η κ. Καϊλή προσήχθη στο πλαίσιο έρευνας για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, έγιναν έρευνες σε 16 σπίτια και έγιναν συλλήψεις. Χθες το βράδυ, επιβεβαιώθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών υπήρξε ενημέρωση ότι η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη. Κατά την εκτίμηση του, για έναν ευρωβουλευτή που έχει ασυλία, πρέπει να είναι κάτι πολύ βαρύ αυτό που βρέθηκε εις βάρος τους. «Περιμένουμε ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos