Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Reuters: Στην Αθήνα οι εστεμμένοι από όλη την Ευρώπη για το ύστατο χαίρε

16 Ιανουαρίου 2023 15:40

Βασιλείς απ΄όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο εκλιπών κυβέρνησε μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα τη δεκαετία του '60, γράφει το Reuters προσθέτοντας ότι εξορίστηκε όταν οι Έλληνες τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας το 1974.

Ο Κωνσταντίνος, δεύτερος ξάδερφος του βασιλιά της Βρετανίας, Καρόλου και νονός του διαδόχου του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του τα τελευταία χρόνια.

Πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 82 ετών.

Καταγόταν από τον γερμανικό βασιλικό Οίκο των Glucksberg, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με βασιλείς απ΄όλη την Ευρώπη. Ήταν μοναχογιός του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδος.

Η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας, ο βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε με τη σύζυγό του, Λετίσια, παρακολούθησαν την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη της Αθήνας.

 Βασιλάδες από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Μονακό ήταν επίσης παρόντες, αναφέρει το Reuters.

Χιλιάδες πολίτες είχαν σχηματίσει ουρές από τα μεσάνυχτα για να αποτίσουν το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα.

«Ήμουν και θα παραμείνω βασιλικός», υποστηρίζει ο 76χρονος Διονύσιος Κλωνάρης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι λυπημένος και περήφανος που μπόρεσα να τον τιμήσω μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του».

Από την πλευρά της, η 70χρονη φίλη του, Αφροδίτη Κουλούρη, λέει: «Ζει για τη στιγμή που ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντα, Παύλος, θα γίνει βασιλιάς».

Ο 27χρονος Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν βασιλιάς της Ελλάδος επί τρία χρόνια, εξορίστηκε το 1967 με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου της Δανίας, και την οικογένειά του.

Στη σημερινή λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος της χώρας, Ιερώνυμος, ήταν ιδιωτική, αντανακλώντας την ιδιότητα του Κωνσταντίνου ως τέως βασιλιά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos