Πρέσβης Ελλάδας στην Άγκυρα: «Βλέπουν οι Τούρκοι την ελληνική σημαία στο δρόμο και χειροκροτούν»

11 Φεβρουαρίου 2023 15:42
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δυο χωρών μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

«Υπάρχει μια χαλάρωση των εντάσεων. Από πλευράς εκδηλώσεων του κόσμου, δεν με εκπλήσσει, πάντα υπήρχε καλή διάθεση σε επίπεδο κοινού. Η τωρινή τουρκική κυβέρνηση αποδέχεται ευχαρίστως τη βοήθειά μας, άρα εννοείται τηρεί μια θέση πιο χαλαρή. Τώρα εάν θα κρατήσουν αυτά στον χρόνο θα φανεί» τόνισε στην ΕΡΤ ο Πρέσβης Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης.

«Θα σας πω ότι το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας και μόνον στα tweets που έχουμε βγάλει κατά περιόδους σχετικά με τη στήριξή μας προς τους πληγέντες πληθυσμούς, μαζεύουμε μέσα σε 24 ώρες έως 40.000 like. Αυτό κάτι λέει.

Το βλέπει κανείς και στον δρόμο που σταματάει στο φανάρι, βλέπουν οι άνθρωποι την ελληνική σημαία στο αυτοκίνητο αρχίζουν και χειροκροτούν. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ανθρώπινα, πάρα πολύ καλά. Ελπίζουμε οι εδώ ηγεσίες να κεφαλαιοποιήσουν τη διάθεση του λαού να υπάρξει μια προσέγγιση με τη χώρα μας και να προχωρήσουμε πάνω σε αυτό τον δρόμο. Από μια τέτοια στάση η Τουρκία δεν έχει παρά μόνο κερδίσει».

Σε ερώτηση για την αποστολή του Πατριαρχείου στην περιοχή της Αντιόχειας ο κ. Λάζαρης σημείωσε: «Ήδη υπάρχει μια μεγάλη αποστολή του Πατριαρχείου, έχει έρθει σε επαφή με την τοπική κοινότητα. Οι άνθρωποι είναι ελληνορθόδοξοι συριακής καταγωγής, δεν είναι Έλληνες πολίτες, να το πούμε να είμαστε σαφείς σε αυτό. Το Πατριαρχείο κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη δουλειά στην περιοχή, υποστηρίζοντας τους πληθυσμούς αυτούς όχι μόνο πνευματικά.

Από πλευράς βοηθείας και σωστικών ενεργειών, τουλάχιστον η δικιά μας ομάδα δεν διακρίνει μεταξύ χριστιανών, μουσουλμάνων οτιδήποτε. Ό,τι βρούμε μπροστά μας προσπαθούμε να το σώσουμε.

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι, το πρόβλημα είναι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, αυτό το απέραντο πεδίο ερειπίων και βεβαίως οι υπόλοιπες συνθήκες, δυστυχώς εξαιρετικά αρνητικές, κυρίως από πλευράς κλιματικών συνθηκών».

Στόχος είναι να φτάσει γρήγορα η βοήθεια στους πληγέντες. Όπως είπε ήδη η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια αερογέφυρα με στόχο την αποστολή 120 τόνων φαρμακευτικού υλικού. Το πρώτο αεροσκάφος με τον κ. Στυλιανίδη, μετέφερε τη σχετική βοήθεια. Οι πτήσεις αυτές συνεχίζονται, δεν ξέρουμε μήπως επεκταθούν κιόλας, γιατί ο σχεδιασμός που γίνεται είναι σε συνεχή εξέλιξη».

dikaiologitika.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos