Τσαβούσογλου σε Δένδια: «Να μην περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, είμαι χαρούμενος που ήρθες»

12 Φεβρουαρίου 2023 13:12

Κοινές δηλώσεις από την Αντιόχεια έκαναν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο στήριξης της Ελλάδας στην Τουρκία, μετά τους δύο φονικούς σεισμούς, που ισοπέδωσαν δέκα επαρχίες της γειτονικής χώρας.

Θερμή ήταν η υποδοχή του Νίκου Δένδια από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων, ενώ οι δύο άντρες μετέβησαν με ελικόπτερο, στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής μετά τους δύο φονικούς σεισμούς που έπληξαν τις επαρχίες της Τουρκίας.

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνονται αυτές τις δύσκολες ώρες. Το 1999 πρώτη η Ελλάδα ήρθε να μας βοηθήσει. Το ίδιο έγινε και τώρα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 «Ελπίζω θα καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου. Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη και τη συμπαράσταση αυτές τις δύσκολες μέρες», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ.

«Ευχαριστώ προσωπικά τον αξιότιμο φίλο μου, Νίκο Δένδια, για την επίσκεψη του στη χώρα μας. Η σημερινή παρουσία του δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν με τις αρχές για να δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη.

Και ο κ. Στυλιανίδης ήρθε με αεροπλάνο και επισκέφθηκε την περιοχή μας. Πριν από λίγο επισκεφθήκαμε την αποστολή της ΕΜΑΚ που επιχείρησε 7 μέρες, 24 ώρες, και κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Τους ευχαριστήσαμε για αυτές. Παρακολουθήσαμε ότι μετά από κάθε διάσωση κάθε ζωής, κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνο οι Έλληνες διασώστες, αλλά όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες.

Το 1999 και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από τους σεισμούς. Πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά εμείς. Τότε, που δεν ήμουν πολιτικός, είχα στείλει μία επιστολή στο περιοδικό “Time” και έγραφα ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις.

Τότε, το είχα πει ως απλός πολίτης, τώρα το επαναλαμβάνω ως υπουργός Εξωτερικών. Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθεια να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω του διαλόγου. Θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσυνωη μου στο Νίκο Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και ελληνικό λαό», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

{https://twitter.com/balkangunlugu/status/1624715069580881922?s=20&t=67UiXLN5_G5NMMjLlabYXw}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos