Εκλογές Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν με 52%, «θα είμαστε μαζί μέχρι τον θάνατο» το μήνυμά του - Τι απαντά ο Κιλιτσντάρογλου

28 Μαϊος 2023 22:43

Ο πρόεδρος και πρόεδρος του κόμματος AK Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στο κοινό μετά τα τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη συνοικία Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν ο μοναδικός νικητής των εκλογών.

 Περίπου 64 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι ψήφισαν στις 28 Μαΐου στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές για να αναδείξουν τον μελλοντικό τους πρόεδρο.

Με τη νίκη αυτή άνοιξε η πόρτα του "αιώνα της Τουρκίας", είπε, προσθέτοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε για άλλη μια φορά ότι κανείς δεν μπορεί να εποφθαλμίσει το κέρδος της χώρας.

Ο πρόεδρος, σύμφωνα με το TRT Haber, είπε επίσης ότι το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θα θέσει τον Κιλιτσντάρογλου προ των ευθυνών του για το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των εδρών του CHP στο κοινοβούλιο μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 05 28 211426
Στιγμιότυπα από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν:
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε ομιλία νίκης στη γενέτειρά του, τη συνοικία Kısıklı της Κωνσταντινούπολης, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών έδειξαν μια κατά μέτωπο νίκη του προέδρου.

Μετά την καταμέτρηση του 98% των ψήφων, ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές με συνθήματα όπως «Αντίο Κεμάλ»

«Είμαι καθ' οδόν προς την Άγκυρα- κάνουμε μια αλλαγή- θα εκφωνήσουμε τη νικητήρια ομιλία από το προεδρικό μπαλκόνι. Θα απευθυνθούμε σε ολόκληρο τον κόσμο από το προεδρικό μέγαρο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε μέλος του έθνους μας που μας εμπιστεύτηκε για άλλη μια φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

"Οι χώρες του κόσμου μας καλούν. Τηλεφωνούν ο ένας μετά τον άλλον».

Η δήλωση του συμμάχου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί
«Το τουρκικό έθνος έχει γράψει ιστορία. Το έθνος υποστήριξε το τουρκικό ιδεώδες εκλέγοντας τον Ερντογάν. Η σταθερότητα και η ασφάλειά μας, η εσωτερική ειρήνη και η ηρεμία υπερασπίστηκαν στην κάλπη. Το μέτωπο της χώρας μας άνοιξε διάπλατα. Όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα. Ο κόσμος ενώθηκε εναντίον μας, αλλά αυτό δεν λειτούργησε υπέρ του τουρκικού έθνους».

«Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης»
Ο ηττημένος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ρώτη του δήλωση υπογράμμισε:

«Δεν μπορούσα να μας επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνια. Δεν μπορούσα να το αντέξω αυτό, όταν τα ψυγεία των πολιτών ήταν άδεια.

«Τώρα θέλω να σας ζητήσω κάτι: Για τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, για τον αγρότη και τον βιοτέχνη μας, να συνεχίσουμε τον δημοκρατικό αγώνα. Ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών.

Δεν θα δαμάσει την βούλησή μας ένας ολιγάρχης».

Σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία εδώ και είκοσι χρόνια, συγκεντρώνει το 52,1% των ψήφων, έναντι 47,9% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 99% των ψήφων.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos