Σπαρτιάτες: Ποιο είναι το ακροδεξιό κόμμα που υποστήριζε ο Ηλίας Κασιδιάρης

25 Ιουνίου 2023 19:21

Πρόεδρος και ιδρυτής στους «Σπαρτιάτες» είναι ο Βασίλης Στίγκας και ιδρύθηκε 5 Δεκεμβρίου 2017. Κανείς, ή σχεδόν κανείς δεν θα ήξερε το κόμμα «Σπαρτιάτες» αν ο καταδικασμένος, πρώην πρωτοπαλίκαρο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης δεν είχε εκφράσει δημοσίως τη στήριξή του στον εν λόγω σχηματισμό.

Ποιοι είναι οι «Σπαρτιάτες»
Ο Βασίλης Στίγκας είχε συνεργαστεί με την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη (!) τόσο στις ευρωεκλογές του 2019 όσο και στις βουλευτικές του ίδιου έτους με πενιχρά αποτελέσματα.

«Είμαι άνθρωπος της αγοράς. Δεν περιμένω να με ταΐσει κανένας, δεν κυνηγάω θέσεις σε κομματικά γραφεία» έχει δηλώσει προ καιρού ο ιδρυτής Στίγκας σε μία συνήθη, για ακροδεξιό, προεκλογική σύσταση.

Oπως ο ίδιος έχει αφηγηθεί, αρχικά συντάχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Εν συνεχεία έκανε ένα πέρασμα από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και έπειτα συνεργάστηκε με το κόμμα ΠΑΤΡΙΕ του στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού και συμπορεύθηκε με την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΙΝ) του Γιάννη Λαγού (καταδικασμένος για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και αυτός).

Τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε η δημιουργία συνασπισμού από την Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., τη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (Λ.Ε.Π.ΕΝ.), τους Σπαρτιάτες, το Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την Πρώτη Γραμμή και τη Λαϊκή Κίνηση Πολιτών (ΛΑ.ΚΙ.Π.) με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου και με την ονομασία Κ.Υ.Μ.Α. Ελληνισμού.

Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2023, οι Σπαρτιάτες δεν συμμετείχαν, ενώ μετά τον δεύτερο αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο θα μετείχαν μέλη του Εθνικού Κόμματος – Έλληνες, ο Ηλίας Κασιδιάρης παρέχει ανοιχτή στήριξη του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος εμφάνιζε δημοσκοπικά ποσοστά που κινούνταν στο όριο της αντιπροσώπευσης στη Βουλή πριν τον αποκλεισμό του, κάτι που αποτυπώθηκε στην απότομη αύξηση στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά το κόμμα των Σπαρτιατών μετά την ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη. Τουλάχιστον 10 μέλη και πολιτικοί του Εθνικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ένας από τους δικηγόρους του, βρίσκονται στις λίστες των Σπαρτιατών, με τμήμα του τύπου να θεωρεί ότι οι Σπαρτιάτες πιθανόν χρησιμοποιούνται από τον Κασιδιάρη για έμμεση εκπροσώπηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού». Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos