300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Υπουργείο Οικονομικών: Τι αλλάζει σε τράπεζες και servicers - «Κούρεμα» οφειλών μέχρι 28% στον εξωδικαστικό

18 Οκτωβρίου 2023 17:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπουργείο Οικονομικών: Τι αλλάζει σε τράπεζες και servicers - «Κούρεμα» οφειλών μέχρι 28% στον εξωδικαστικό

test2

test2

Τις βασικές πτυχές του σχεδίου νόμου για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα που, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου εντός Νοεμβρίου να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Πιο αναλυτικά, οι θεσμικές παρεμβάσεις κινούνται σε πέντε άξονες:

Θέσπιση κανόνων διαφάνειας από τις εταιρείες διαχείρισης: Από τον Μάρτιο 2024 οι εταιρείες θα έχουν υποχρέωση αναλυτικής παρουσίασης όλων των στοιχείων οφειλών των δανειοληπτών -διάρκεια, ύψος, επιτόκιο κλπ- και έως τότε μετά την υποβολή αίτησης θα έχουν την υποχρέωση εντός 30 ημερών να δώσουν στους ενδιαφερόμενους όλες τις λεπτομέρειες της οφειλής.

Προβλέπεται παράλληλα απαγόρευση παρενόχλησης κατά την επικοινωνία και ένα αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και καλύτερης ενημέρωσης των δανειοληπτών. «Οι servicers πρέπει να αντιμετωπίζουν τον δανειολήπτη ως Eυρωπαίο πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις έως 500.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση αδείας σε περίπτωση παραβίασης των ισχυουσών διατάξεων.

«Οι servicers οφείλουν να αντιμετωπίζουν τον δανειολήπτη ως πράγματι Ευρωπαίο πολίτη» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό: Θα προσφέρεται υψηλότερο κούρεμα έως 28% των οφειλών, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 3% σταθερό για τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται πως σήμερα ίσχυε για τα δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση euribor +2,5%, ενώ για τα ανεξασφάλιστα euribor +3%. Παράλληλα, ρυθμίζεται το ζήτημα της κληρονομιάς των οφειλών. Όσον αφορά στους ευάλωτους, με το νέο σχέδιο νόμου καθίσταται υποχρεωτική η αυτόματη αποδοχή της πρότασης από τους πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να προσβάλουν την απόφαση στο δικαστήριο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι δεν είναι ευάλωτος. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση. «Ουσιαστικά, η ρύθμιση αυτή φέρνει τους πιστωτές ενώπιον των ευθυνών τους» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας πως 1 στις 2 προτάσεις που αντιστοιχούν σε ευάλωτους απορρίπτεται.

Αλλαγές στον Φορέα Ακινήτων: Προκειμένου αυτός να καταστεί ελκυστικός στους επενδυτές, η κυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου, προβλέπει ότι θα αποκτούν τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ αντίστοιχο θα είναι το όφελος και για τον δανειολήπτη στο πλαίσιο της επαναγοράς.

Παράλληλα, καταργείται η υποχρέωση για καταβολή μισθωμάτων 12 έτη, με τον οφειλέτη να μπορεί να κάνει την επαναγορά νωρίτερα. Τέλος, εξομοιώνεται το φορολογικό καθεστώς με τις ΑΕΕΑΠ, ενώ ο οφειλέτης οφείλει να παρέχει πρόσβαση στον εμπειρογνώμονα για να ξέρει τι ακίνητο παίρνει. «Οι επενδυτές ζήτησαν εγγυήσεις του Δημοσίου, αλλά δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.

Δάνεια από μη τραπεζικούς οργανισμούς: «Στόχος είναι να μην απευθυνόμαστε μόνο στις συστημικές και μη τράπεζες για δανεισμό», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει αντίστοιχος κανονισμός της ΕΕ από το 2001, νομοθεσία που καταλαμβάνει ένα συγκεκριμένο τομέα από το 2014. Πιο αναλυτικά, απλοποιείται η δανειοδότηση έτσι ώστε εταιρείες παροχής πιστώσεων που μέχρι πρότινος έδιναν μόνο καταναλωτικά, πλέον να μπορούν να χορηγούν και στεγαστικά και -υπό προϋποθέσεις- επιχειρηματικά. Παράλληλα, προβλέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου ή η πίστωση για δάνεια που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, καλύπτοντας έτσι, τις δανειακές ανάγκες επιχειρήσεων που δεν ήταν εύκολο να δανειοδοτηθούν από τράπεζες.

Επέκταση άμεσων πληρωμών, για συναλλαγές χωρίς προμήθειες: Πρόκειται για το σύστημα IRIS που πλέον καθίσταται υποχρεωτικό και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν τους λογαριασμούς με αυτό το σύστημα. «Θα υπάρχουν τα POS και από την άλλη πλευρά το σύστημα άμεσων πληρωμών, μία διευκόλυνση που επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρου και κόπου για τους πολίτες και δη, τους ευάλωτους, ενώ αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής» κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 κεντρικό θέμα της συνάντησης των 13 Περιφερειαρχών της χώρας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Bίντεο)
  • Θανάσης Μαρινόπουλος: Τι θέλει ο Άνθρωπος...
  • Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σίσι για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά - Ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Αίγυπτο τη Δευτέρα (Βίντεο)
  • Την προστασία των ιδιοκτησιών που επί 40 χρόνια βρίσκονταν εντός των ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο
  • Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα έχουν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας
  • Μαρινάκης για Σινά: Παραμένουμε στη δέσμευση Σίσι για διατήρηση του λατρευτικού ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Ο Αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού Γ...
Στέφανος Κασσελάκης: Παντρεύετ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Φεβρουάριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θ...

24 Μαϊος 2025
Πάρος: Δείτε πόσοι γιατροί θα ενισχύσουν το Κέντρο Υγείας το καλοκαίρι – Αριθμός και ειδικότητες που το στελεχώνουν σήμερα (Βίντεο)

Πάρος: Δείτε πόσοι γιατροί θα ενισχ...

27 Μαϊος 2025
Πάρος – Παροικία: Τρία parking οχημάτων πρόκειται να λειτουργήσουν με αυτοματοποιημένο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης (Βίντεο)

Πάρος – Παροικία: Τρία parking οχημ...

28 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Η Αντίπαρος στην πρώτη πεντάδα των γαμήλιων προορισμών (βίντεο)

Η Αντίπαρος στην πρώτη πεντάδα των...

30 Μαϊος 2025
Πρωταθλητής Ευρώπης για 8η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας (βίντεο)

Πρωταθλητής Ευρώπης για 8η φορά ο Λ...

30 Μαϊος 2025
Επίσκεψη Αρχηγού Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Λιμενική Αρχή Σίφνου, μετά παρουσίας του στη δεσποτική εορτή της Αναλήψεως

Επίσκεψη Αρχηγού Λιμενικού Σώματος–...

30 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ