Ο Τσακαλώτος προαναγγέλλει αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δύσκολο να υπάρξει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα»

07 Νοεμβρίου 2023 01:46

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», προσθέτοντας ότι «υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ».

«Eίναι εξαιρετικά δύσκολο πια να υπάρξει περηφάνια σε αυτό το κόμμα», ανέφερε στην ομιλία του στην εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, μια αποστροφή που έχει εκληφθεί ως προαναγγελία αποχώρησης από το κόμμα.

Αλλωστε, πρόσφατα, ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ενότητα δεν είναι δεδομένη.

Στη σημερινή του ομιλία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Όπως ξέρετε, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος, στην ομιλία μου, είπα πως, είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια περηφάνια σε αυτό το κόμμα».

Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας: «Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα δεν το έχω ξανασυναντήσει».

Σημείωσε, πάντως, ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη».

«Ως αγγλομαθής, δεν έχω βρει καν καλή μετάφραση για την παράταξη, είναι τόσο ξένη σαν έννοια που δεν μπορώ να το περιγράψω», είπε ο πρώην υπουργός. Πρόσθεσε δε, δηκτικά, πως «μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις έναν κόσμο αριστερό, πατριωτικό, που ψάχνει συμμαχίες. Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο».

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως «κανείς δεν υποστηρίζει ότι θέλουμε να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει μόνο τις ιδέες τις δικές μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα δεν το έχω ξανασυναντήσει».

Για να καταλήξει: «Όπως ξέρετε, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος στην ομιλία μου είπα ότι, είτε χάσω είτε κερδίσω, είπα ότι θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς. Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα».

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως «δεν χρειάζεται πολιτικός επιστήμονας για να πει ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα».

Τσακαλώτος: Να μην κάνουμε το λάθος που έκαναν Λαφαζάνης και Βαρουφάκης
«Θεωρώ στρατηγικό λάθος η κριτική της δικής μας αριστεράς να στοχεύει πάνω στο όνομα του προέδρου. Είναι απολίτικο, γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα οργανωτικά και πολιτικά. Συμφωνώ ότι το μεγάλο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είτε μείνουμε είτε φύγουμε, είναι το λάθος του Λαφαζάνη και του Βαρουφάκη, όπου ο βασικός εχθρός ξαφνικά έγινε ο Τσίπρας. Μειώθηκε η απήχηση που είχανε, επειδή φαινόταν ότι δίνουν παλιές μάχες», τόνισε σε άλλο σημείο της εκδήλωσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αν έχει ρόλο η ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά είναι για τις νέες μάχες. Με τις ιδέες μας και το καινούριο που θέλουμε. Δεν αποκλείω ένα κομμάτι να είναι αυτοκριτικό και κριτικό σε άλλους, αλλά αν κυριαρχήσει αυτό νομίζω πως δεν θα υπάρχει ρόλος για την ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τσακαλώτος: Απόλυτη αλληλεγγύη σε αυτούς που ζουν υπό τη σκιά της διαγραφής
«Υπάρχουν πολλά που μπορούμε και πρέπει να κριτικάρουμε. Η αλληλεγγύη για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από τη σκιά της διαγραφής είναι απόλυτη και πρέπει να το πούμε. Αυτό δεν είναι προσωπική επίθεση, αλλά είναι πώς αισθανόμαστε για αυτούς τους συντρόφους. Μέσα σε αυτούς είναι και δύο πρώην γραμματείς του κόμματος. Είναι αυτό που είπα νωρίτερα πως δεν το συζητάνε στα όργανα, γιατί στη δική τους σύλληψη δεν υπάρχει λόγος γι' αυτή τη συζήτηση, γιατί όλα αποφασίζονται με την τακτική του εφήμερου, πώς απαντάμε στον Μητσοτάκη, πώς θα κερδίσουμε τακτικά», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Επιμένω όμως ότι δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε και άλλο είναι να πούμε ότι φταίει η απλή αναλογική. Γιατί για εμάς η απλή αναλογική δεν είναι τακτική, είναι στρατηγική» τόνισε.

Τσακαλώτος: Υπάρχει χώρος για την ανανεωτική αριστερά ανάμεσα σε ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ
«Υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Πιστεύω ότι υπάρχει. Από τη μία μεριά δεν μπορούμε να είμαστε με έναν πολιτικό χώρο, το ΚΚΕ, που λέει ότι περιμένω, ότι περιμένω για να κάνω τις αλλαγές και το βασικό μου θέμα είναι να φτιάξω το δικό μου μαγαζί. Και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ, που δεν υπάρχει αριστερή τάση, και με τον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν υπάρχει στρατηγική, όλα είναι τακτική».

«Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος. Πρέπει να αποφύγουμε την παρελθοντολογία, ''ο κακός Τσίπρας, ο κακός Κασσελάκης'', και να σηκώσουμε τα ζητήματα που θεωρούμε σημαντικά», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τσακαλώτος: Η διεύρυνση ήταν τεράστιο λάθος, που μας κόστισε
Παράλληλα, επέκρινε τη διεύρυνση. «Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν, πόσω μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν. Εχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν, ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ  06/11/2023  20:00
Εκδήλωση της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά»
Σία Αναγνωστοπούλου: Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά Θα αντισταθώ στις διαγραφές
Η Σία Αναγνωστοπούλου ξεκαθάρισε στην εκδήλωση πως θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο το κόμμα έχει στον τίτλο του τις λέξεις «Αριστερή και Ριζοσπαστική», προειδοποίησε όμως πως «αν η ταυτότητα δεν φτάνει σε πολιτικές προτάσεις, τότε καταντά πολιτικός βερμπαλισμός».

Παράλληλα, διεμήνυσε πως «όσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπό διαγραφή, όποιος αποφασίσει να πετάξει το έρμα του καραβιού θα βυθίσει και το πλοίο. Εγώ σε αυτή τη βύθιση θα αντισταθώ με νύχια και δόντια».

Στο ίδιο πλαίσιο, η βουλευτής Αχαΐας δήλωσε πως έχει βαριά ευθύνη, γιατί στο συνέδριο η ίδια υπερψήφισε το καταστατικό.

Αντώνης Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το όνομα, όχι τη χάρη
Με αιχμές ήταν και η παρέμβαση του Αντώνη Τζανακόπουλου (αδελφού του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου), ο οποίος είπε παρεμβαίνοντας διαδικτυακά στη συζήτηση: «Έχουμε ανάγκη τη σύγχρονη Αριστερά ως όαση. Ο φορέας που έχει όμως το όνομα δεν φαίνεται να έχει πια τη χάρη».

«Δεν αντισταθήκαμε όπως έπρεπε. Αγκαλιάσαμε απολίτικες ρητορικές. Αφήσαμε να ατονήσουν οι καταστατικές διαδικασίες. Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να εξαντλείται σε "αντί". Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα» πρόσθεσε, και κατέληξε:

«Δεν μπορεί να μένουμε στο εύπεπτο, στο εύκολα δημοφιλές. Δουλειά της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να προσπαθήσει να ζυμώσει την κοινωνία σε πιο προοδευτική κατεύθυνση. Σκοπός δεν μπορεί να είναι η κατάκτηση της εξουσίας χωρίς κοινωνική συμμαχία».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον κινηματογράφο «Τριανόν», όπου έχουν δώσει το «παρών» όλα τα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», και όχι μόνο. Παρών είναι και ο Νίκος Μπίστης, εκ των πασοκογενών στελεχών.

Ομιλητές στην εκδήλωση, πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήταν η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, ο καθηγητής της Οξφόρδης Αντώνης Τζανακόπουλος (αδελφός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ανήκει στην Τάση «6+6»), ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κωστής Παπαϊωάννου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos