Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη: Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα στις 12:00 η Πολιτική Γραμματεία

19 Φεβρουαρίου 2024 00:34

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη που άνοιξε τη συζήτηση για την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος και της ιδεολογικής του ταυτότητας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι Δευτέρα στις 12.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης που βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές, αναμένεται να συμμετάσχει στην κρίσιμη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την άμεση σύγκληση του οργάνου ζήτησαν νωρίτερα 17 από τα 24 μέλη του οργάνου, με επιστολή προς τον πρόεδρο και τους γραμματείς του κόμματος, με αφορμή το ερωτηματολόγιο του iSYRIZA. Ανάμεσα στα μέλη του οργάνου ήταν και πρόσωπα που στήριξαν τον νυν πρόεδρο στις εσωκομματικές εκλογές, όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς και πλέον παίρνουν αποστάσεις από τις επιλογές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 17 μέλη ήταν οι: Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Η προοπτική αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και ιδεολογικής ταυτότητας έφερε απέναντι στην ηγεσία κορυφαία στελέχη, που το ένα μετά το άλλο τοποθετούνται απέναντι στις δραματικές εξελίξεις, με την αρχή να κάνει η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ολγα Γεροβασίλη, διαχρονική συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολούθησαν οι Χρήστος Σπιρτζης και Κατερίνα Νοτοπουλου, λύσεις συνεννόησης ζήτησε ο Πάνος Ρήγας, ενώ για «αρχηγίσκους» έκανε λόγο η Θεοδωρα Τζάκρη, από πλευράς των «Νεοπροεδρικων».

Ταυτόχρονα, πηγές που πρόσκεινται στον Νίκο Παππά σημειώνουν ότι ο κ. Παππάς φέρεται να είναι της άποψης ότι το καταστατικό με τις αλλαγές του 2022 προβλέπει καθολική συμμετοχή των μελών και πως το ερωτηματολόγιο περιορίζει τη φυσιογνωμία του κόμματος, είναι ελλιπές διότι δεν αναζητά ευθύνες ξεκινώντας απο την κορυφή. Το καταστατικό μας δεσμεύει όλους και όλες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Μήνυμα Κασσελάκη από Λονδίνο: «Η φωνή των μελών πάνω από την δικιά μου»

Απέναντι σε όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χθες από το Λονδίνο ένα πρώτο μήνυμα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η φωνή των μελών είναι... πάνω και από τη δική του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με απόδημους Έλληνες, δηλαδή νέους επαγγελματίες, μέλη οργανώσεων αποδήμων, μέλη και φίλους της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Η.Β, στην pub "The Perseverance". Όπως είναι γνωστό, αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς φορείς και στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του στην εκδήλωση του London School of Economics.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε καλώντας όλους να μπουν στο ερωτηματολόγιο προκειμένου να «να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου». «Ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει "αλλάξτε τα όλα"», τονίζει στην ανάρτηση - απάντηση του ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο», τονίζει και προσθέτει πως «οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

Η ανάρτησή του:

Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία.

Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα».

Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://isyriza.gr/preconference_survey_form . Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Άδειασμα από Γεροβασίλη, Σπίρτζη, Ρήγα - Για αρχηγίσκους μιλά η Τζάκρη

Εν τω μεταξύ, πυρά εξαπέλυσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ερωτηματολόγιο του Στέφανο Κασσελάκη στο iSYRIZA.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεση απάντηση ήρθε από τη βουλευτή και γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη η οποία τονίζει πως «δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων». Παράλληλα ανεβάζοντας τους τόνους κάνει λόγο για αρχηγίσκους. «Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων» λέει χαρακτηριστικά.

Ο χορός των αντιδράσεων

Την αρχή έκανε η Όλγα Γεροβασίλη η οποία εκφράζει την έκπληξή της για την κίνηση αυτή εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη, ζητά την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, «πριν από τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ολόκληρη η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.

Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω.

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ' όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίθεση και από Σπίρτζη

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που απέστειλε -μέσω του iSyriza- στα μέλη του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης με αίτημα το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και δομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Όπως διευκρίνισε τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο, σημειώνοντας πως τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο.

Όπως τονίζει, «ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος». Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην συνέχεια σε ανάρτησή του δημοσιεύει το καταστατικό μιλώντας για μάχες οι οποίες κερδήθηκαν για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κόμμα των μελών ενώ όπως λέει δεν γίνεται τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων να μην γνωρίζουν το καταστατικό του κόμματος σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «συμβάλουμε σε ένα οργανωτικό χάος, στην αποσυσπείρωση και σε μια περαιτέρω φθίνουσα πορεία, χωρίς σοβαρότητα».

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos