Συνάντηση του αναπλ. Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση με τον Πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αθλητισμού για Όλους, Khaled bin Alwaleed Al Saud

09 Μαϊος 2024 02:00

Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Σ. Αραβίας σε θέματα Αθλητισμού με την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα της 7μελούς αντιπροσωπείας της φίλης χώρας, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Υπουργείο Αθλητισμού

Τον Πρίγκιπα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Khaled Bin Alwaleed Al Saud και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αθλητισμού για Όλους (Sports for All Federation) του Υπουργείου Αθλητισμού της φίλης χώρας και την 7μελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει κατά την επίσημη επίσκεψή τους στη χώρα μας, υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς στο υπουργείο Αθλητισμού.

Η επίσκεψη του Πρίγκηπα Khaled εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο Αθλητισμού και της Ανώτατης Στρατηγικής Συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα Αθλητισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, προχώρησαν σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και διοικητικής εμπειρίας μεταξύ των αθλητικών φορέων των δύο χωρών με στόχο μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης, αλλά και στρατηγικών για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού.

vroutsis arav2

Η πολιτική ηγεσία ανέπτυξε στην αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τη χώρα μας για:

Τη χρηστή διακυβέρνηση και τη διαφάνεια (e-Kouros, «Χιλων»)
Την προώθηση του μαζικού αθλητισμού (ΠαγΟ, BeActive)
Τη χειραγώγηση των αγώνων και την αντιμετώπιση του ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ)
Τα μέτρα για την οπαδική βία (ν. 5085/2024)
Την προώθηση της εξωστρέφειας με την ανάληψη και διεξαγωγή διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας (ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, Μαραθώνιος κ.α.)
Σχετικά με την ενίσχυση τη χρηστής διακυβέρνησης και της διαφάνειας ο κ. Βρούτης αναφέρθηκε:

στο καινοτόμο σύστημα καταγραφής και ψηφιοποίησης όλου του αθλητικού οικοσυστήματος μέσω της πλατφόρμας e-Kouros, τονίζοντας πως η αποτύπωση όλων των δεδομένων για κάθε πτυχή του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, αποτελεί, βάσει των συγκρίσιμων μοντέλων, χρήσιμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και χάραξης πολιτικών για την αθλητική ηγεσία
στο σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών «Χίλων» με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια που έχουν άμεση σχέση με τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών.
Για την προώθηση του μαζικού αθλητισμού, αναφέρθηκε η υλοποίηση των προγραμμάτων Άθλησης για Όλους σε συνεργασία με τους Δήμους, αλλά και η συμμετοχή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BeActive που ενεργοποιεί όλους τους πολίτες στην άσκηση, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, καταγωγής ή φυσικής κατάστασης.

Για τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων και του ντόπινγκ αναφέρθηκαν:

στον Εθνικό Οργανισμό Αντιμετώπισης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.) ο οποίος πρόσφατα βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) για το έργο του, την υψηλή εκπαίδευση στελεχών και προσωπικού και της εναρμόνισής του με τις διεθνείς πρακτικές, στρατηγικές και μεθόδους.
Ειδική αναφορά έγινε στην ψήφιση του πρόσφατου ν. 5085/2024 για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας εστιάζοντας α) στην εφαρμογή του πιο σύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας και παρακολούθησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, β) στο νέο πλαίσιο ψηφιακής εισόδου των θεατών στα γήπεδα μέσω του Gov.gr Wallet για την εξασφάλιση της ταυτοπροσωπίας, γ) στη θέσπιση επιβολής αυστηρών διοικητικών κυρώσεων μέσω της αναβαθμισμένης Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ), σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς.

Παράλληλα ο κ. Βρούτσης μετέφερε την εμπειρία της χώρας μας στη διεξαγωγή μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων αναφέροντας ως παραδείγματα τις διεθνούς εμβέλειας επιτυχημένες διοργανώσεις του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου, του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας κ.α.

Ο Πρίγκιπας Khaled Bin Alwaleed Al Saud, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το καινοτόμο σύστημα e-Kouros και ζήτησε να ενημερωθεί για τη διάρθρωση και δομή του αθλητικού οικοσυστήματος της Ελλάδας, απευθύνοντας παράλληλα επίσημη πρόσκληση στον Υπουργό Αθλητισμού να επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία.

«Η σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Αθλητισμού της Ελλάδας, ήταν πολύ εποικοδομητική. Μάθαμε πολλά από εσάς και σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Γνωρίσαμε όλο το οικοσύστημα του αθλητισμού της χώρας σας και περιμένουμε να έλθετε και εσείς στη Σαουδική Αραβία να σας δείξουμε και το δικό μας αθλητικό οικοσύστημα», ανέφερε σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρίγκηπας Khaled.

Ο κ. Βρούτσης από την πλευρά του τόνισε: «είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση σήμερα, ανταλλάξαμε εικόνες και απόψεις για τον αθλητισμό ευρύτερα των δύο χωρών. Mεταφέραμε την τεχνογνωσία μας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας. Τους υποδέχτηκα με μεγάλη χαρά και δεσμεύτηκα να ακολουθήσουμε πολλά από όσα συζητήσαμε».

Έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Αθλητισμού, ο Πρίγκηπας Khaled Bin Alwaleed Al Saud, θα παραβρεθεί αύριο (9-5-24 και ώρα 13:00), στην επίσημη παρουσίαση του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου 2024, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής τους τα μέλη της αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας θα έχουν συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ενώ θα επισκεφτούν το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos