Ευρωεκλογές 2024: Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη - Αναβλήθηκε το ταξίδι στην Ιορδανία, υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή

10 Ιουνίου 2024 13:05

Το βράδυ της Τρίτης, μέρα στην οποία θα ήταν κανονικά στην Ιορδανία, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στον ALPHA - Οι κατηγορίες των πολιτών που είτε μετακινήθηκαν, είτε απείχαν και ο ρόλος της ακροδεξιάς

Ψυχραιμία, αλλά διάθεση για αλλαγές εν ευθέτω χρόνω, επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων στις χθεσινές ευρωεκλογές που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία να περνά κάτω από τον πήχη του 33% που είχε τεθεί το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, στην εξίσωση πλέον, όσον αφορά τις πρώτες αντιδράσεις του πρωθυπουργού, μπαίνει και ο ανασχηματισμός με τις εξελίξεις να τρέχουν αφού το προγραμματισμένο ταξίδι για αύριο του πρωθυπουργού στην Ιορδανία ακυρώθηκε, και στο πρόγραμμά του εντάχθηκε συνέντευξη στον Alpha το βράδυ της Τρίτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ψύχραιμος στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη επίσημη συζήτηση για τα αποτελέσματα αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο έγινε σαφές πως πρέπει να αναλυθεί σοβαρά γιατί περίπου 1 εκ. πολίτες δεν ψήφισαν ΝΔ φέτος εν σχέσει με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, προκειμένου η συζήτηση κυρίως στην αντιπολίτευση να μην ενταθεί, αναφορικά με τις επιδόσεις της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται αύριο, Τρίτη, να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δώσει απαντήσεις για τα εκλογικά συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, στην πρώτη εκτίμηση φαίνεται πως οι αιτίες της υποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος είναι πολυπαραγοντικές. Αυτό σημαίνει πως βάσει του αποτελέσματος, άλλοι πολίτες ήθελαν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για την αποτελεσματικότητα και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, άλλοι ενοχλούνται από αυτό που εκλαμβάνεται ως «αλαζονεία» και ήθελαν εκ του ασφαλούς να διαμαρτυρηθούν, ενώ άλλοι να δείξουν ότι ενοχλούνται από τις επιλογές σε «ταυτοτικά» ζητήματα του ευρύτερου χώρου της κεντροδεξιάς παράταξης.

Σημαντικό ρόλο στην επίλυση, όσο αυτό είναι εφικτό, της εξίσωσης θα παίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος είναι γνωστός για τις αναλύσεις του επί των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, οπότε αναμένεται σήμερα ή αύριο να παρουσιάσει μία πρώτη σημαντική ανάγνωση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.

Όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr, οι μετακινήσεις πολιτών στα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας υφίσταται, χωρίς σε απόλυτους αριθμούς τα κόμματα αυτά να «εκτοξεύονται». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως επί της ουσίας, παρά το γεγονός πως η ΝΔ έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές, η άνοδος των κομμάτων της ακροδεξιάς ήταν μόλις 54.000 σταυροί.

Ένα ακόμη συμπέρασμα για το κυβερνών κόμμα είναι πως υπάρχει μεγάλη «τρύπα» στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Η αίσθηση πάντως είναι ότι οι πολίτες δεν μετακινήθηκαν ουσιαστικά από τη ΝΔ, αλλά τοποθετήθηκαν περισσότερο στην αποχή.

Ο ανασχηματισμός

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, δεν άνοιξε κάποια συζήτηση με τους συνεργάτες τους για ανασχηματισμό, κάτι το οποίο άλλωστε δεν αναμενόταν να γίνει με δεδομένο το διευρυμένο της σύνθεσης. Προφανώς τις επόμενες ώρες και μέρες θα σταθμίσει τις επιλογές του, με βάση την πολιτική ανάλυση που θα γίνει.

Όπως έγραψε νωρίτερα το protothema.gr, ο ανασχηματισμός ίσως έρθει νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιες αποφάσεις εντός του καλοκαιριού. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι τι έκτασης θα είναι μια τέτοια παρέμβαση και αν θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Μέγαρο Μαξίμου που έχει μείνει με ένα μάλλον «μεταβατικό» σχήμα, μετά την έξοδο των κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου προ μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι φανατικός των ανασχηματισμών και αποφεύγει τις δομικές παρεμβάσεις στο σχήμα. Μένει να φανεί, αν θα εμμείνει σε αυτή τη λογική και τώρα.

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να προοικονομήσει τον χρόνο των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι, αν πάρει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν μπορεί να αργήσει. Ακόμα και αν χρειάζεται ανασχεδιασμός στρατηγικών προτεραιοτήτων, πέρα από απλές αντικαταστάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκόταν αύριο το πρωί στην Ιορδανία, ένα ταξίδι που ακύρωσε, ενώ το Σαββατοκύριακο έχει υποχρεώσεις στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες. Ένα ορόσημο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι το εκκρεμές υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής που έχει μείνει «κάβα» από τον Μάιο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos