Ανασχηματισμός: Ραντεβού, τηλέφωνα και ζυμώσεις - Yπουργοί προς έξοδο και «καραμπόλες»

13 Ιουνίου 2024 14:40

Με την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό να έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός είναι πιο κοντά στην οριστικοποίηση των αποφάσεων του.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα μολύβια», ενώ και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν…πιάσει τα τηλέφωνα, διερευνώντας ποιος έχει πληροφορίες για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, δεν είναι λάθος να πει κανείς ότι όλο το κυβερνητικό επιτελείο κινείται στον αστερισμό του ανασχηματισμού.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να μην είναι χωρίς ατζέντα το αυριανό υπουργικό συμβούλιο που συνέρχεται στη σκιά των άκρατων σεναρίων, το κυβερνητικό επιτελείο όρισε μερικά θέματα προς συζήτηση. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΚ για το Υπερταμείο και το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πρωτοβουλίες για την άνοια, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας πρόοδο κυρίως αρδευτικών έργων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης την πρόοδο ως προς την Επιτροπή Κωδικοποίησης και το Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ένα προφανές συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγάλει κανείς είναι ότι υπουργοί που έχουν «ύλη» για το υπουργικό παραμένουν αμετακίνητοι. Βεβαίως, το κυβερνητικό σκηνικό αυτές τις μέρες θυμίζει κινούμενη άμμο, αν και έχει αρχίσει να φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ» ως προς τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη. Παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν και αύριο, αλλιώς από βδομάδα, μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από Ελβετία και Βρυξέλλες.

Έξοδοι και μετακινήσεις υπουργών

Με το παρασκήνιο να έχει «πάρει φωτιά», δύο ονόματα που ακούγονται έντονα προς έξοδο από το σχήμα είναι αυτό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Τόσο η ένταση με τον αγροτικό κόσμο, όσο και η ακρίβεια άλλωστε μέτρησαν για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ. Μάλιστα, έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού Κώστα Τσιάρα για την προοπτική μετακίνησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ονόματα που επίσης ακούγονται και μπορεί να βρεθούν εκτός σχήματος είναι αυτά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη. Μάλιστα, για τα επίμαχα πόστα ακούγονται εκ νέου δύο ονόματα «πρώην», του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, αν και κανείς δεν έχει κάνει επαφή με τον πρωθυπουργό, ο οποίος συζητά με έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.

Στο επίκεντρο της σεναριολογίας είναι και το υπουργείο Εσωτερικών, με την υπουργό Νίκη Κεραμεώς να «ακούγεται» είτε προς μετακίνηση σε άλλο πόστο είτε και προς έξοδο εκτός σχήματος. Μάλιστα, ένα όνομα που θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και σε θέση υπουργού στο Εσωτερικών είναι ο νυν αναπληρωτής, ο «εκλογολόγος» του Μαξίμου Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ένα όνομα που μπαίνει στην εξίσωση, κατά πάσα πιθανότητα για υπουργικό πόστο και όχι για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αρχικά λεγόταν, είναι αυτό του συμβούλου επικοινωνίας Θωμά Βαρβιτσιώτη. Επίσης, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα μπορούσε να εμπλακεί σε «καραμπόλες» μετακίνησης. Κάποιοι, επίσης, βάζουν στην εξίσωση και το όνομα της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, αν και ανέλαβε στο εν λόγω υπουργείο πριν από μερικούς μήνες.

Βουλευτές προς αξιοποίηση

Αυτή τη στιγμή επικρατεί σιγή ιχθύος ως προς το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου δεν έχει βρεθεί ένα πρόσωπο με ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει την υπάρχουν σύνθεση.

Από εκεί και πέρα, ευρείες αλλαγές θα υπάρξουν και στους υφυπουργούς, με αρκετούς νυν να βγαίνουν εκτός σχήματος και άλλους να επιστρατεύονται από την Κ.Ο. Στα «δεξαμενή» που διαμορφώνεται περιλαμβάνονται τα ονόματα του Τάσου Χατζηβασιλείου (Σερρών), Ευριπίδη Στυλιανίδη (Ροδόπης), Κατερίνας Παπακώστα (Τρικάλων), Χρήστου Κέλλα (Λάρισας), Άννας Ευθυμίου (Α’ Θεσσαλονίκης), Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλας), Κώστα Καραγκούνη (Αιτωλοακαρνανίας), Κώστα Κατσαφάδου (Α’ Πειραιώς) και Κώστα Γκιουλέκα (Α’ Θεσσαλονίκης).

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos