Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν τελικά το έκτακτο επίδομα

09 Ιουλίου 2024 14:19

Ποιοι θα μοιραστούν την επιταγή ακρίβειας ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τα έσοδα από την προσωρινή εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων.

Τι θα γίνει με το έκτακτο επίδομα.
Συνταξιούχοι, δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ΑμεΑ περιλαμβάνονται στα χαρτιά του οικονομικού επιτελείου για να συμπεριληφθούν στους κερδισμένους της επιταγής ακρίβειας ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τα έσοδα από την προσωρινή εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων.

Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
- επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν την φετινή αύξηση των συντάξεων

- οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι 10 ευρώ

- ενίσχυση στη δόση του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

- οικονομική ενίσχυση στα ΑμεΑ.

Πρόκειται για ενισχύσεις που θα δοθούν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Έτσι όπως όλα δείχνουν πριν τις γιορτές οι συνταξιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ και το επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους από 100 ως 200 ευρώ.

Οι δικαιούχοι της νέας οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ θα είναι: συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή - συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ (περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι).

Πέρσι κριτήριο για την πληρωμή της ενίσχυσης ήταν να έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και σύ-νταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων προ φόρου έως 1.600 ευρώ μηνιαίως. Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανήλθε σε 100-200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των κύριων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2023.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι που θα πάρουν τα 150 ευρώ θα λάβουν κανονικά και την αύξηση των συντάξεων από 1.1.2025.

Η ενίσχυση των 150 ευρώ θα δοθεί επίσης και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ.

Το κόστος της οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ εκτιμάται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν 750.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη το πολύ έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με το σενάριο εξετάζεται να δοθεί όπως πέρσι, δηλαδή για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ, για 701 έως 1100 ευρώ σύνταξη επίδομα 150 ευρώ και για άθροισμα συντάξεων από 1.101 έως 1.600 ευρώ επίδομα 100 ευρώ.

Η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επιδόματα

Περίπου ένα εκατομμύριο δικαιούχοι των επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και προνοιακών επιδομάτων είναι υποψήφιοι να λάβουν την επιταγή ακρίβειας με τη μορφή αύξησης των δόσεων των επιδομάτων που λαμβάνουν όπως έγινε και πέρσι. Σενάρια εξετάζουν για άλλη μία δόση του επιδόματος παιδιού και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εφάπαξ ενίσχυση ύψους 200 ευρώ για τα ΑμεΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι δικαιούχοι ήταν οι εξής:

–800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που έλαβε τον Δεκέμβριο 2023 μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

- 210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.

- 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ έλαβαν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos