Σχέδια για ολική αναμόρφωση επιδόματος ανεργίας και επιδομάτων ΟΠΕΚΑ

16 Αυγούστου 2024 14:11

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την αναμόρφωση των πολιτικών του όσον αφορά τα επιδόματα.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται το επίδομα ανεργίας, το οποίο προγραμματίζεται να διαμορφώνεται με βάση τον προηγούμενο μισθό του ανέργου και τα έτη απασχόλησής του.

Επιπλέον, οι απαιτήσεις σε προϋπηρεσία αυξάνονται, γεγονός που θα οδηγήσει κάποιους από τους σημερινούς δικαιούχους εκτός των νέων κριτηρίων.

Το επίδομα θα ξεκινά από υψηλότερα επίπεδα, αλλά θα μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι άνεργοι θα συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις σχετικά με το εποχικό επίδομα ανεργίας, ένα θέμα που χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία και πολυπλοκότητα. Οι αλλαγές αυτές, εάν προχωρήσουν, ενδέχεται να έχουν σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, ιδιαίτερα αν οδηγήσουν σε περικοπές του επιδόματος για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Ένας άλλος άξονας των προτεινόμενων αλλαγών αφορά τα επιδόματα που διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΑ, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Στέγασης, το Επίδομα Παιδιού και το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. Οι μεταρρυθμίσεις για αυτά τα επιδόματα περιλαμβάνουν την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, καθώς και την καθιέρωση κινήτρων για εργασία.

Στα υπό εξέταση μέτρα περιλαμβάνεται η εξαίρεση ενός μέρους του εισοδήματος από μισθωτή εργασία από τα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων, καθώς και η μη συνυπολογισμός των αποδοχών φοιτητών έως 24 ετών στο οικογενειακό εισόδημα, ώστε να μην χάνεται το δικαίωμα λήψης του επιδόματος από τους γονείς τους.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos