Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη το απόγευμα υπό τον Μητσοτάκη -Μέτρα για την αποκατάσταση ζημιών σε περιουσίες που κάηκαν

Συνολική αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη Βορειοανατολική Αττική, με στοιχεία και στη βάση της αυτοψίας που έχει ολοκληρωθεί, θα γίνει στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων που επλήγησαν, το απόγευμα στην Πεντέλη, ενώ θα παρουσιαστούν τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και σε περιουσίες που κάηκαν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης θα παρουσιάσει τα στοιχεία με χάρτες για τις καμένες εκτάσεις και ποιες από αυτές είναι δασικές, ημιδασικές ή αστικές ώστε να υπάρχει ακριβής αποτύπωση του μεγέθους της καταστροφής στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η αυτοψία στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές στους οκτώ δήμους και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος θα παρουσιάσει τα τελικά αποτέλεσματα. Σε σύνολο 277 κτιρίων προκύπτει ότι 242 είναι κατοικίες, εκ των οποίων οι 55 κρίθηκαν κατεδαφιστέες και οι 91 ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες. Ενώ υπάρχουν και 31 επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από το πέρασμα της πυρκαγιάς.  

Τάχιστη αποζημίωση των πληγέντων και αποκατάσταση των καταστροφών
Από το Μέγαρο Μαξίμου δίνεται βαρύτητα στην ταχύτητα με την οποία θα γίνει η αποζημίωση των πληγέντων και η αποκατάσταση των καταστροφών. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα της κρατικής αρωγής για την στήριξη όσων υπέστησαν ζημιές στα σπίτια τους και ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής. Στα μέτρα περιλαμβάνονται και οι δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι ανακοινωθεί θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, επίτευξης στόχων και την απαραίτητη χρηματοδότηση.

ΥΠΕΣ: Έκτακτη χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους δήμους της Αττικής
Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει έκτακτη χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ στους πληγέντες δήμους. Στη σημερινή σύσκεψη ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για τους καθαρισμούς οικοπέδων στην Βορειανατολική Αττική ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα και για το τι είχε γίνει σε επίπεδο πρόληψης στην περιοχή.

Νέα σύσκεψη για τα μέτρα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση
Στη σύσκεψη που θα ακολουθήσει θα συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου και εθελοντικές οργανώσεις. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι να υπάρξει συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση για να λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα μέτρα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση αλλά και να μπουν στο τραπέζι μέτρα περαιτέρω προστασίας των ζωνών γειτνίασης δάσους με κατοικημένες περιοχές.

Η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει το μήνυμα πως υπάρχει μία διαρκής προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος πολιτικής προστασίας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των ολοένα και πιο δύσκολων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει πολλά μέχρι σήμερα», όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, εστιάζοντας στην αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos