Πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση του υπερτουρισμού αναμένεται στη ΔΕΘ Κύριο

Η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολικό πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη και προστασία του ελληνικού τουρισμού.

Η κυβέρνηση πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” να ανακοινώσει ένα συνολικό πακέτο μέτρων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκαλούνται από τον αυξανόμενο αριθμό των ταξιδιωτών, ο οποίος έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το εν λόγω μέτρα ενάντια στον υπερτουρισμό θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην επερχόμενη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναμένεται να επικεντρωθούν στη βελτίωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ξενοδοχείων και των βραχυχρόνιων μισθώσεων και στην επίλυση των προβλημάτων στέγασης στις τουριστικές περιοχές. Πρόκειται επίσης για μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού, όπως η υποχρέωση χρήσης θαλασσινού νερού στις πισίνες σε περιοχές με νερού έλλειψη.

Πιο αναλυτικά:

Στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση θα ενσωματωθούν και νέες κατευθύνσεις που έχουν ήδη δοθεί από τον πρωθυπουργό με στόχο την προστασία ειδικά των νησιών της χώρας, με κίνητρα για δόμηση εντός υφιστάμενων οικισμών, με επέκταση των ορίων τους όπου χρειάζεται, αλλά και αντικίνητρα με την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά
Στη διαχείριση της κρουαζιέρας, που έως σήμερα λειτουργεί χωρίς ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων κεντρικά από την Πολιτεία, με σημαντικότερες παρεμβάσεις την επιβολή ειδικού τέλους κρουαζιέρας στους προορισμούς υψηλής ζήτησης, την ανάθεση της διαχείρισης των τουριστικών λιμένων και των πλόων σε εξειδικευμένους ιδιώτες, τη λειτουργία κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας για την ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση των δρομολογίων κ.ο.κ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως αναμένεται να αυξηθεί το τέλος αποβίβασης ανά επιβάτη στη Σαντορίνη από 35 λεπτά σήμερα στα επίπεδα των 10-20 ευρώ. και
Πρόσθετες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με μέτρα που δίνουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνιες μισθώσεις και ταυτόχρονα παρακολουθούν το ισοζύγιο των μακροχρόνιων και των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις κορεσμένες τουριστικές περιοχές σε κυλιόμενη βάση, ώστε να μην επηρεάζεται δυσμενώς η πορεία των τιμών των ακινήτων για τους μόνιμους κατοίκους.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθούν τα τελικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων στα ξενοδοχεία, που πρότεινε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), από 0.5% σήμερα σε 2%.

Στόχος είναι η προστασία των νησιών, η βελτίωση των υποδομών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπονομεύουν την ποιότητα των υπηρεσιών και τη ζωή των κατοίκων.

TravelDailyNews

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos