Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν – Ποιος ήταν ο «μεγαλύτερος εχθρός» του Ερντογάν

21 Οκτωβρίου 2024 11:41

Η είδηση ​​του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν σε ηλικία 86 ετών, ανακοινώθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Herkul Nağme.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι «το πνεύμα του Χοτζαεφέντι πέθανε στις 21.20 το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου 2024, σε νοσοκομείο της Πενσυλβάνια όπου νοσηλευόταν».

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν βρισκόταν από το 1999 « αυτοεξόριστος» στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ενώ η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη καθώς, σύμφωνα με την Άγκυρα, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, ως αρχηγός «της γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως περιγράφεται το κίνημά του FETO. Πάγιο αίτημα της Τουρκίας ήταν η έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013. Το ισλαμικό κίνημα του Γκιουλέν έχει χαρακτηριστεί ως «μετριοπαθές με εξωστρέφεια και δράση στα social media», ενώ εντός της Τουρκίας κρατούσε αποστάσεις από τα ισλαμικά πολιτικά κόμματα.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, γεννήθηκε στο χωριό Korucuk του Ερζερούμ το 1941 και διαπαιδαγωγήθηκε από τον ιμάμη πατέρα του. Από το 1959 έως το 1965 εργάστηκε ως ιμάμης και δάσκαλος Κορανίου. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 1963, διορίστηκε ως επικεφαλής ιεροκήρυκας στο Κιρκλαρελί και στη συνέχεια διορίστηκε στη Σμύρνη το 1966.

Ο Γκιουλέν, συνελήφθη μετά το πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου 1971 βάσει του άρθρου 163 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα για «προπαγάνδα» για την καταστροφή της κοσμικής τουρκικής τάξης και την ίδρυση «θρησκευτικού κράτους». Παρέμεινε 6,5 μήνες φυλακισμένος.

Παρά τα εμπόδια από το στρατιωτικό νόμο και την αυτοεξορία από τη Σμύρνη στο Edremit, τα κηρύγματα του Γκιουλέν συνεχίστηκαν μέχρι το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου το 1980. Μετά το πραξικόπημα, ο Γκιουλέν προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων ώσπου συνελήφθη, το1986 και άμεσα αποφυλακίστηκε.

Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, μέσα από την θρησκευτική αδελφότητα της οποίας ηγείτο, δημιούργησε ένα ισλαμιστικό κίνημα με δική του ταυτότητα και ένα μεγάλο δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στην εκπαίδευση, τα μέσα ενημέρωσης και στην προσφορά κοινωνικού έργου.

Μετά το 1986-87 παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την ημέρα που πήγε στην Αμερική το 1999.

Αρχικά στήριξε την κυβέρνηση Ερντογάν, που ήλθε στην εξουσία το 2002, ωστόσο από το 2013 και μετά οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χιλιάδες υποστηρικτές του, άτομα κυρίως που κατείχαν θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση, είτε οδηγήθηκαν στη φυλακή είτε εγκατέλειψαν τη χώρα.

Κατηγορήθηκε από μεγάλη μερίδα του τουρκικού πολιτικού συστήματος ότι ήταν το «μακρύ χέρι» της Ουάσινγκτον, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στον επαναπροσδιορισμό του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

Ζούσε από το 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατέφυγε εξόριστος όταν το πολιτικό κλίμα άρχισε να γίνεται βαρύ για τον ίδιο και είχε ήδη μπει στο στόχαστρο των Τούρκων στρατηγών, που την εποχή εκείνη ήταν πανίσχυροι στην εσωτερική πολιτική τάξη της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζητούσε την έκδοσή του, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ικανοποίησαν ποτέ το αίτημά της αυτό.

ertnews.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos