300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νίκος Παπαθανάσης: Προσκλήσεις ύψους €140 εκατ. για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ

21 Μαρτίου 2025 11:16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΠΕ
Νίκος Παπαθανάσης: Προσκλήσεις ύψους €140 εκατ. για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Ποιες επιχειρήσεις είναι δικαιούχοι και ποιες περιοχές αφορούν οι προσκλήσεις - Οι επιλέξιμες δαπάνες ανά πρόγραμμα

Τέσσερις συνολικά προσκλήσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Οι προσκλήσεις εντάσσονται στην Προτεραιότητα 1 «Ενίσχυση & προώθηση της Επιχειρηματικότητας» του Προγράμματος ΔΑΜ 2021- 2027 και στον Ειδικό Στόχο Πολιτικής του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και κατανέμονται με ποσοστά 50% στο ΕΣΔΙΜ Δυτικής Μακεδονίας και 50% στο ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολης.

Οι δημοσιεύσεις θα αναρτηθούν στους διαδικτυακούς ιστότοπους της ΕΥΔΑΜ www.eydam.gr, του ΕΣΠΑ 2021- 2027 www.espa.gr και του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr και των εταίρων του με γεωγραφική αρμοδιότητα τις περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, συγκεκριμένα: α) για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ www.kepa-anem.gr β) για τους δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων www.diaxeiristiki.gr.

Συγκεκριμένα, οι προσκλήσεις αφορούν σε:

1) «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης».

Ο προϋπολογισμός συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

2) «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης».

Ο προϋπολογισμός συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 500.000 και μεγαλύτερος από 12 εκατ. ευρώ.

3) «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης».

Ο προϋπολογισμός συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
4) «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μεγάλων επιχειρήσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης».

Ο προϋπολογισμός συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 5 εκατ. και μεγαλύτερος από 45 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.

Επιλέξιμες δαπάνες για τις δύο προσκλήσεις που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

*Δαπάνες απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας. Επενδυτικές δαπάνες στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών θερμότητας που συμμορφώνονται με το παράρτημα VII της οδηγίας 2018/2001, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ποσοστό ενίσχυσης έως 65% για τις πολύ μικρές/μικρές επιχειρήσεις, ποσοστό ενίσχυσης έως 55% για τις μεσαίες επιχειρήσεις).

*Λοιπές δαπάνες άρθρου 41 ΓΑΚ που δεν καλύπτονται από την ως άνω δαπάνη (ποσοστό ενίσχυσης έως 50% για τις πολύ μικρές/μικρές επιχειρήσεις, ποσοστό ενίσχυσης έως 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις).

*Δαπάνες προσωπικού (απασχόληση εργαζομένων με αναπηρία) (ποσοστό ενίσχυσης έως 75% για τις πολύ μικρές/μικρές επιχειρήσεις & για τις μεσαίες επιχειρήσεις).

*Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών ποσοστό ενίσχυσης έως 50% για τις πολύ μικρές/μικρές επιχειρήσεις & για τις μεσαίες επιχειρήσεις).

Επιλέξιμες δαπάνες για τις δύο προκλήσεις που αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις:

*Δαπάνες απαραίτητες - για την παραγωγή ενέργειας- επενδυτικές δαπάνες στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών θερμότητας που συμμορφώνονται με το παράρτημα VII της οδηγίας 2018/2001, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ποσοστό ενίσχυσης έως 45%).

*Λοιπές δαπάνες άρθρου 41 ΓΑΚ που δεν καλύπτονται από την ως άνω δαπάνη ((ποσοστό ενίσχυσης έως 30%).

*Δαπάνες προσωπικού (απασχόληση εργαζομένων με αναπηρία) (ποσοστό ενίσχυσης έως 75%).

Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν, θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης και να υποστηριχθεί η μετάβαση τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: «Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων- ευρύτερα και στο πλαίσιο του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης- προχωρούμε σε νέες προσκλήσεις ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων από υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτή τη φορά για την προώθηση παραγωγής πιο καθαρών πηγών ενέργειας. Στόχος, πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, παραμένει η αύξηση των εισοδημάτων μέσα από τη δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων εργασίας, η ενδυνάμωση της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιφερειακής συνοχής, η παραμονή και η προκοπή των συμπολιτών μας, κυρίως των νέων, στον τόπο τους».

Ενώ, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης, δήλωσε: «Μέσα από τις 4 νέες προσκλήσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του προγράμματος ΔΑΜ 2021- 2027, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, δύναται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν σημαντικές επενδύσεις σε νέους και δυναμικούς τομείς εθνικής σημασίας. Στόχος αυτών των επενδύσεων είναι η μετάβαση της χώρας μας σε εναλλακτικές, καινοτόμες και πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Παράλληλα, ενισχύεται περαιτέρω ο οικονομικός μετασχηματισμός των λιγνιτικών περιοχών δημιουργώντας νέες και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας».

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Πάρος, Δημοτικό Συμβούλιο: Δείτε τι αποφασίστηκε για τη μεταφόρτωση και αποθήκευση των αποβλήτων του Δήμου (Βίντεο)
  • Έτος καμπής το 2025 για την ενέργεια στην Ευρώπη: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα
  • Pulse: Στις 16,5 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ, είναι το 2ο μεγαλύτερο από το 2016 (Βίντεο)
  • Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Πόσο τραβάει ένα κόμμα Καρυστιανού
  • Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για την έγκαιρη ανάρτηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της Ανάφης
  • 505.217 ευρώ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Τι αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ για...
Μαρινάκης: Στόχος να κάνουμε π... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

dauwin mobile 1

agnantio new 23

dauwin mobile2

epimelitirio3

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιανουάριος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Αναβαθμίζονται 21 λιμάνια: Κατάπολα Αμοργού, Αιγιάλη Αμοργού, Φολέγανδρος μέσα σε αυτά

Αναβαθμίζονται 21 λιμάνια: Κατάπολα...

23 Ιανουαρίου 2026
Πάρος: Ανεξαρτητοποιήθηκε κοινοτική σύμβουλος (Βίντεο)

Πάρος: Ανεξαρτητοποιήθηκε κοινοτική...

23 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Πάρου: Εγκατάσταση Ηλεκτρονικών Σειρήνων Αναγγελιών και Έγκαιρης Ειδοποίησης για την Πολιτική Προστασία

Δήμος Πάρου: Εγκατάσταση Ηλεκτρονικ...

22 Ιανουαρίου 2026

Τελευταία Νέα

Φίλιππος Φόρτωμας για το Μουσείο Χαλεπά: Πολιτισμός με σχέδιο και περιφερειακό αποτύπωμα

Φίλιππος Φόρτωμας για το Μουσείο Χα...

27 Ιανουαρίου 2026
Σύγκληση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. Δήμου Πάρου και προληπτική άσκηση Πολιτικής Προστασίας «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ»

Σύγκληση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. Δήμου Πάρ...

27 Ιανουαρίου 2026
ΤΑΥΦΕ: Κοπή πίτας με σημαντικές παρουσίες και θετικά μηνύματα για το Ταμείο

ΤΑΥΦΕ: Κοπή πίτας με σημαντικές παρ...

27 Ιανουαρίου 2026

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου / Δ.Σ
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2026  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ