300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Παπασταύρου για ΠΔ οικισμών: Έρχεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση – Νέα πολεοδομικά σχέδια για το 80% της επικράτειας (Βίντεο)

20 Μαϊος 2025 12:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παπασταύρου για ΠΔ οικισμών: Έρχεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση – Νέα πολεοδομικά σχέδια για το 80% της επικράτειας (Βίντεο)

test2

test2

Η νομοθετική ρύθμιση «θα λαμβάνει υπόψη, τόσο τη νομοθεσία και τη νομολογία, όσο και την ανάγκη να στηρίξουμε τους μικρούς οικισμούς και την αποκέντρωση», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το χρονοδιάγραμμα των σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που σχεδιάζει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο όσον αφορά στον ενεργειακό, όσο και στον περιβαλλοντικό και χωροταξικό τομέα, έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέντευξή του χθες, Δευτέρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha.

Ξεκινώντας από τον διεθνή διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Νότιας Κρήτης 1 και 2, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε το 2026 να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες από τον ανάδοχο. Όπως ανέφερε, «το έμπρακτο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί Chevron και ExxonMobil για τον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο συνιστά σημαντική ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει κάτι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο στις ελληνικές θάλασσες, προς όφελος των Ελληνίδων και των Ελλήνων που θα απολαύσουν το συγκεκριμένο μέρισμα». Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αντιδράσεων από την Τουρκία, ο κ. Παπασταύρου επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των αμερικανικών πολυεθνικών, εν δυνάμει ενισχύει τις ελληνικές θέσεις, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι και η Λιβύη με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα δικά της θαλάσσια οικόπεδα, «έδειξε ότι σέβεται απόλυτα τη μέση γραμμή μας».

Περνώντας στο θέμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προσφυγής κατασκευαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η κυβέρνηση, όπως σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έτσι θα σεβαστεί και τις όποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εάν προκύψει ζήτημα. «Τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας είχαμε κανονιστική ασάφεια, πολυνομία και αυθαιρεσία, μια πραγματικότητα που δεν επέτρεπε να έχουμε ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Σήμερα δημιουργούνται 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα οδηγήσουν στο να έχουμε πολεοδομικό σχεδιασμό στο 80% της χώρας μας. Η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την κωδικοποίηση για πρώτη φορά της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και με την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, τόνισε ότι εντός των επόμενων 10 ημερών το Υπουργείο προχωρά στην κατάθεση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα διευκρινίζονται καίρια ζητήματα, όπως π.χ. το τι συνιστά η έννοια «έναρξη εργασιών», ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες. «Μέσα σε αυτή την κανονιστική ασάφεια, το Υπουργείο έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης και ο κάθε κατασκευαστής τι ισχύει και τι δεν ισχύει, ενισχύοντας έτσι την οικοδομική δραστηριότητα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Παπασταύρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων και στις αποφάσεις του ΣτΕ το 2005, το 2017 και το 20219, να ακυρώσει τη δυνατότητα που είχε δοθεί από το 1985 στους Νομάρχες να οριοθετούν οικισμούς. Όπως επισήμανε ο ίδιος, το ΣτΕ έκρινε ότι οι Νομάρχες δεν πρέπει να έχουν την αρμοδιότητα οριοθέτησης οικισμών, δεδομένου ότι δεν έχουν την επιστημονική επάρκεια για κάτι τέτοιο, ενώ η οριοθέτηση που έκαναν είχε έναν βαθμό αυθαιρεσίας. «Από τους 10.000 οικισμούς της χώρας, υπάρχουν 150 οικισμοί σε Ρέθυμνο και Πήλιο στους οποίους το ΣτΕ ακύρωσε τα όρια που είχαν θέσει οι Νομάρχες, με αποτέλεσμα εκεί να μην μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι αυτό έθετε σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους οικισμούς, που θα ήταν εκτεθειμένοι σε περίπτωση κάποιας προσφυγής, πρόβλημα που λύνει το Προεδρικό Διάταγμα. «Το ζήτημα υπάρχει στην Ζώνη Γ – τη ζώνη που βρίσκεται στα όρια των οικισμών -, την οποία το ΣτΕ δεν δέχθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα. Για τη Ζώνη αυτή, θέλοντας να δημιουργήσουμε ασφάλεια δικαίου, προχωρούμε άμεσα στην επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα είναι εναρμονισμένη στη νομοθεσία και στη νομολογία, αλλά συγχρόνως θα λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη να στηρίξουμε τους μικρούς οικισμούς και την αποκέντρωση, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις και στις αγωνίες των βουλευτών της κοινοβουλευτικής μας ομάδας».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε απαντήσεις και σχετικά με τον νέο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η προστασία των θαλάσσιων ζωνών και του θαλάσσιου οικοσυστήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου. Δίνοντας δε, το στίγμα των επόμενων κινήσεων, υπενθύμισε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την περσινή διοργάνωση του 9ου διεθνούς συνεδρίου «Our Ocean Conference» που έγινε στην Αθήνα, η οποία αφορούσε στη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο, τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα, με το σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που θα βγουν εντός του 2025. «Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα απαγορευθούν στα πάρκα αυτά οι μηχανότρατες, ενώ θα υπάρξει εξελιγμένο, ειδικό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης ώστε να προστατεύεται η οικολογική βιωσιμότητα των θαλάσσιων αυτών πάρκων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Για πρώτη φορά έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το πως θα οργανώσουμε τις θάλασσές μας και την ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτές. Είναι κάτι που το οφείλουμε στις επόμενες γενιές», κατέληξε ο κ. Παπασταύρου.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης, Μπουκώρος για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ – Πιθανή η Προανακριτική (Βίντεο)
  • Στη Σύρο για το Stoiximan AegeanBall Festival 2025 ο Γιάννης Βρούτσης
  • Η Κίνα λέει πως «επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ
  • Μήνυμα της Κατερίνας Μονογυιού προς τους μαθητές για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
  • Πρόσκληση 11ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμοργού 2025
  • Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της EPAS του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Τα τρία «αγκάθια» της ελληνική...
Β. Κικίλιας: «Έως 32% μείωση σ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25
sigi ixthios

chora banner 300x250

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούνιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: 9θέσιο ταξί σε… «ρόλο» αίθουσας αναμονής αεροδρομίου για τουρίστες!

Πάρος: 9θέσιο ταξί σε… «ρόλο» αίθου...

24 Ιουνίου 2025
Σύλληψη (2) ημεδαπών για παραβάσεις σε  καταστήματα στην Πάρο

Σύλληψη (2) ημεδαπών για παραβάσεις...

23 Ιουνίου 2025
Σύλληψη αλλοδαπού για άγρα πελατών στην Πάρο

Σύλληψη αλλοδαπού για άγρα πελατών...

27 Ιουνίου 2025

Τελευταία Νέα

Ραφαήλ από την Άνδρο: Η φωνή μιας υπερπολύτεκνης οικογένειας στις Πανελλαδικές

Ραφαήλ από την Άνδρο: Η φωνή μιας υ...

30 Ιουνίου 2025
Αυστηρό μήνυμα Β. Κικίλια για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα

Αυστηρό μήνυμα Β. Κικίλια για την α...

30 Ιουνίου 2025
Καίγεται η Σμύρνη, σκοτείνιασε ο ουρανός στην Πάτμο - «Βρέχει» στάχτη σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (βίντεο και φωτογραφίες)

Καίγεται η Σμύρνη, σκοτείνιασε ο ου...

30 Ιουνίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ